Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська область

etnosvit.com

Вівторок, 10 січня 2023, 10:19

Львівщина посіла одне з останніх місць в екологічному рейтингу областей 2022 року

Львівська область

У 2022 році Львівська область опинилася на одному з останніх місць – 21 в екологічному рейтингу областей, набравши лише 2,36 бала, водночас у 2021 році область зайняла 16-18 сходинку.

Про це повідомив Західний офіс Держаудитслужби у Звіті, укладеному за результатами державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм та використання коштів, спрямованих на фінансування природоохоронних заходів Департаментом екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації за період з 01.01.2018 по 30.06.2022.

Основними екологічними проблемами Львівщини в рейтинговому досліджені названо: незаконну вирубку лісу, забруднення річок, утилізація відходів й екологічні втрати від діяльності гірничої промисловості.

Водночас Львівська обласна рада визначила розвиток природно-заповідного фонду, збереження біологічного та ландшафтного різноманіття одними із пріоритетів Програми охорони навколишнього середовища на 2021–2025 роки.

"Ця проблема на Львівщині є такою ж актуальною, як і забруднення річок, утилізація відходів й екологічні втрати від діяльності гірничої промисловості. У регіоні розповсюджені незаконні рубки лісів, санітарні рубки понад встановлені законодавством ліміти", – підкреслено у звіті.

Аудитори наголошують, що щороку на реалізацію природоохоронних цілей та завдань на Львівщині виділяється все менша сума коштів, саме тому в тому числі постала потреба у дослідженні ефективності їх використання.

Екологічний рейтинг областей України-2022, як зазначено у звіті, було складено посилаючись на офіційні дані Держстату, Держводагентства, Національного інституту раку за 2020 рік. Для оцінки екологічної ситуації в регіонах обрали шість критеріїв. За кожним із них вивели середнє значення по країні, з ним порівнювали ситуацію в кожній області. Автор рейтингового дослідження не вказаний. 

Усі бали вираховувалися, виходячи з цього показника: середнє значення – 0 балів. Якщо ситуація в регіоні виявилася гіршою, ніж загалом по країні, нараховувалися бали з від'ємними значеннями, якщо кращою – з додатними.

Максимальні 5 балів та мінімальні -5 балів можна було отримати за такі показники: кількість викидів в атмосферу від стаціонарних та пересувних джерел забруднення; утворення відходів І-III класів небезпеки (батарейки та ртутні прилади); обсяг забруднених стічних вод; кількість захворювань на злоякісні новоутворення.

За п'ятибальною шкалою, від -2,5 до 2,5, оцінювалися такі показники: зростання чи зниження викидів в атмосферу від пересувних джерел забруднення на одну особу; утворення відходів у цілому (I–IV класів небезпеки). Наприкінці кількість набраних кожною областю балів підсумовували й визначали лідерів та аутсайдерів рейтингу.

Нагадаємо, в Україні  є 25 областей. У Звіті також зазначено, що протягом I півріччя 2022 року фінансування природоохоронних заходів в області не здійснювалось.

Раніше Варіанти писали про те, що Департамент екології Львівської ОВА не затвердив План управління з відходами Львівщини-2030, на розробку якого виділили майже 600 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.