Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

премія Львів – місто літератури ЮНЕСКО

Валерія Прутян

Вівторок, 24 січня 2023, 17:00

Переможця премії Львів – місто літератури ЮНЕСКО ощасливить 150 тисяч

премія Львів – місто літератури ЮНЕСКО

Переможець премії Львів – місто літератури ЮНЕСКО отримає 150 тисяч гривень. 

Переможець премії Львів – місто літератури ЮНЕСКО отримає 150 тисяч гривень.  

Про це сьогодні повідомили на брифінгу у Львівській міській раді.

У Львові розпочався прийом заявок на премію Львів – місто літератури ЮНЕСКО.

"Цьогорічну премію пристосували до умов війни. Переможець отримає головну нагороду в розмірі 150 тис. грн. А втім, цього року також оберуть найкращий текст, який є рефлексією на тему війни. Винагорода становить 100 тис. грн.", – повідомили організатори премії.

Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зазначив, що ще однією особливістю цьогорічної премії є те, що її профінансує місто-партнер Львова, естонське місто Тарту в сумі 20 тис. євро. Попередні чотири роки премія фінансували з міського бюджету. 

Голова офісу Львів – місто літератури ЮНЕСКО Богдана Брилинська зазначила, що цьогоріч вперше до участі допускаються твори, які написали за останні два роки. Заявки можуть подавати організації, які працюють у сфері культури, літератури та мистецтва.

Голова журі премії Ірина Старовойт звернула увагу, що завдяки фінансової підтримки Тарту та ЮНЕСКО ця нагорода у 2023 році в таких трагічних таких складних обставинах дійсно стає міжнародною. Переможця премії оголосять у жовтні. 

Нагадаємо, що премія Львів – місто літератури ЮНЕСКО є найбільшою літературною премією, яка присуджує міська влада в Україні. Премія заснували для вшанування та надання суспільного резонансу творам сучасної літератури.

До складу журі премії входять: Ірина Старовойт – доцентка теорії літератури та порівняльного літературознавства, голова журі Премії Львова – міста літератури ЮНЕСКО. Василь Кметь – історик-медієвіст, архівіст, кандидат історичних наук, директор Львівської муніципальної бібліотеки. Христина Назаркевич – українська перекладачка, доцентка кафедри німецької філології Львівського національного університету ім. Івана Франка. Остап Сливинський – поет, перекладач, літературознавець, есеїст, кандидат філологічних наук. Богдана Неборак – журналістка, юристка, культурна менеджерка, літературознавиця.

 

У 2021 році премію міста літератури ЮНЕСКО отримав перекладач і письменник Сергій Осока за збірку "Три лини для Марії". 

Фото: Валерія Прутян

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.