Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

пункт пропуску

Понеділок, 30 січня 2023, 12:07

Шмигаль дозволив держслужбовцям їздити за кордон лише для службових відряджень

пункт пропуску

Уряд прийняв постанову про заборону на виїзд за кордон для держслужбовців, за винятком службових відряджень й для догляду за неповнолітніми дітьми.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України №69 від 27 січня 2023 року

Уряд 27 січня затвердив постанову про внесення змін до правил перетинання державного кордону громадянами України, згідно з якою державним службовцям заборонено виїжджати за межі України, за винятком службових відряджень.

Станом на сьогодні заборона на виїзд держслужбовцям вже діє й вона стосується також й осіб, які непридатні до військової служби або мали інші підстави для виїзду.

Згідно з постановою, урядовці, народні депутати, низка інших посадовців, прокурори, судді, представники місцевого самоврядування можуть перетинати кордон виключно з метою службового відрядження.

Крім того, уряд визначив, що міністерства, центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, кого це стосується, повинні в триденний термін надати до адміністрації Держприкордонслужби список зазначених у постанові осіб. Надалі вони зобов'язані направляти зміни до цього списку. Адміністрація Держприкордонслужби забезпечить наявність цих списків у своїх інспекторів на кордоні.

Визначено також перелік винятків для перетину кордону цими особами:

- жінкам або батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном у виняткових випадках за наявності документів, що підтверджують особу ;

- для лікування за кордоном;

- на підставі окремого рішення голови ДПСУ, у разі смерті членів сімей за кордоном.

"На виконання рішення РНБО уряд схвалює постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин. Народні депутати, урядовці, представники місцевої влади, прокурори, судді та багато інших посадовців можуть перетинати державний кордон на підставі службового відрядження. Виїхати за кордон для переговорів, для лікування, для догляду за неповнолітніми дітьми – можна. Кататися на відпочинок – ні. На жаль, є ті, хто на 12-й місяць повномасштабної війни не зрозумів цих базових речей. Тому було рішення РНБО, був відповідний указ Президента України і тепер є відповідна постанова Кабінету міністрів України" – наголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Ухвалені нововведення стосуються як чоловіків, так і жінок, а також й тих посадовців, яких визнали непридатними до військової служби.

Нагадаємо, 23 січня президент Володимир Зеленський запровадив у дію рішення Ради національної безпеки та оборони, яким доручив урядові розробити постанову про заборону виїзду за межі України для чиновників, за винятком службових відряджень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.