Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

8 березня

Вівторок, 14 лютого 2023, 17:18

Львівські нардепи хочуть скасувати 8 березня, 1 травня та 9 травня

8 березня

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, яким пропонують скасувати 8 березня, 1 травня та 9 травня.

Вчора, 13 лютого, на сайті Верховної Ради зареєстрували законопроєкт №9009, який передбачає внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят.

Зокрема, законопроєкт передбачає скасувати такі державні свята: 8 березня – так званий "Міжнародний жіночий день", 1 травня – так званий "День праці" та 9 травня – день Перемоги.

Натомість автори проєкту пропонують відзначати "День української жінки" (25 лютого) та день народження Тараса Шевченка (9 березня).

"Досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так
званий "Міжнародний жіночий день", встановлений окупаційним
московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце
жінок. Його впроваджено за ініціативи Клари Цеткін у 1921 році, з
прив’язанням до початку Лютневої революції в росії 1917 року.

На противагу вважаємо більш доцільним відзначати "День української жінки" в дату народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки, а саме 25 лютого. Натомість в березні необхідно відзначити пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка в день його народження, 9 березня" – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Автори законопроєкту пропонують в Україні скасувати вихідний 9 травня, а натомість залишити лише "День пам'яті та примирення" 8 травня, без вихідного дня.

Метою законопроєкту є встановлення українських свят та "усунення спадщини колоніального минулого".

Серед ініціаторів законопроєкту є четверо народних депутатів з Львівщини: Наталія Піпа (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос) та Ростислав Тістик (Слуга народу).  

Нагадаємо, у 2018 році Інститут національної пам'яті пропонував переформатувати 8 березня на День боротьби за права жінок та перенести вихідний з 9 на 8 травня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.