Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міська рада

П'ятниця, 24 лютого 2023, 16:22

Членами наглядових рад комунальних підприємств Львова можуть бути лише святі люди

Львівська міська рада

У Львівській міськраді напрацювали проєкт ухвали про створення наглядових рад при ЛКП "Львівводоканал" та ЛКП "Львівсвітло".

Про це йдеться у проєкті ухвали, опублікованій на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради 21 лютого 2023 року.

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про деякі питання управління комунальними підприємствами. Йдеться про створення наглядових рад при комунальних підприємствах Львова.

"З метою забезпечення прозорого та ефективного контролю фінансово-господарської діяльності, вдосконалення управління та ефективності роботи комунальних підприємств міська рада ухвалила затвердити: порядок утворення, організації діяльності та ліквідації наглядових рад комунальних унітарних підприємств, порядок призначення членів наглядової ради комунального унітарного підприємства, вимоги до незалежних членів наглядової ради комунального унітарного підприємства, перелік виключних компетенцій наглядової ради комунального унітарного підприємства, примірне положення про Наглядову раду" – йдеться у проєкті ухвали.

Спочатку наглядові ради як про пілотний проєкт створять при ЛКП "Львівводоканал" та ЛКП "Львівсвітло". 

Згідно з документом, кількість членів наглядової ради не може бути більшою за 5 осіб, їх призначає на основі конкурсу Львівська міська рада. До складу конкурсної комісії мають входити: представник міського голови, представник уповноваженого органу – секретар конкурсної комісії, по одному представнику від кожної депутатської фракції міськради, не менше трьох представників від профільних громадських об'єднань та професійних асоціацій на підставі їхніх письмових подань.

Ця комісія має розробити критерії оцінювання та вимоги до кандидатів на посаду члена наглядової ради, ухвалює рішення про допуск претендентів до конкуру або відхиляє їхні кандидатури, визначає переможця. Якщо ж на участь у конкурсі подалася лише одна людина, то він скасовується й проводиться новий.

Член наглядової ради при ЛКП не має бути депутатом або посадовцем Львівської міськради, держслужбовцем, народним депутатом чи помічником-консультантом депутата, не бути керівником цього комунального підприємства у минулому (впродовж останніх 5 років) чи підприємцем, фірма якого співпрацювала з ЛКП (також впродовж останніх 5 років), не мати близьких зв'язків з чиновниками чи депутатами Львівської міськради, а також мати бездоганну ділову репутацію.

Основними завданнями наглядових рад львівських комунальних підприємств будуть:

- затвердження річного, стратегічного та інвестиційного планів підприємства;

- призначення та звільнення керівника підприємства;

- контроль за діяльністю керівника, інформування про заходи та результати контролю;

- обрання незалежного аудитора комунального підприємства та визначення умов договору, який укладається з ним, встановлення розміру оплати його послуг;

- забезпечення запобігання, виявлення та врегулювання конфліктів інтересів керівника та членів наглядової ради, у тому числі пов’язаних з використанням майна комунального підприємства в особистих інтересах та укладенням угод з близькими особами, а також інформування міської ради про виявлені порушення.

- формування антикорупційної політики підприємства та затвердження правил ділової етики.

Наразі депутати планують доручити департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради до червня цього року реалізувати пілотний проєкт щодо створення наглядових рад для ЛКП "Львівводоканал" та ЛКП "Львівсвітло". Наглядові ради цих підприємств працюватимуть впродовж двох років, а за результатами їхньої діяльності міськради затвердить основні критерії, відповідно до яких утворення наглядової ради комунального підприємства є обов’язковим. 

Додамо, у грудні 2022 року депутати доручили Львівській міськраді винести на наступне засідання проєкт ухвали про створення наглядових рад при комунальних підприємствах Львова.

Ще у вересні 2022 року депутати заявляли, що хочуть створити наглядові ради при комунальних підприємствах Львова, які б контролювали їхню роботу та забезпечували прозорість прийняття рішень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.