Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Понеділок, 27 березня 2023, 12:16

Виконком Садового прийняв умови стабілізаційного кредиту для компідприємств Львова

Львівська міськрада

Виконком прийняв умови стабілізаційного кредиту для комунальних підприємств Львова без погодження з депутатами та профільною депутатською комісією, чим, не виключно, перевищив свої повноваження.

У вівторок, 14 березня виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив рішення № 260 про прийняття умов, викладених у кредитному договорі від 30.12.2022 № 53825, який був укладений між Львівською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку. 

"Прийняти умови, викладені у Кредитному договорі від 30.12.2022 № 53825, який укладений між Львівською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку, для участі у Проєкті екстреної підтримки ліквідності існуючих клієнтів ЄБРР – комунальних підприємств м. Львова з метою пом’якшення впливу війни проти України у рамках "Програми забезпечення стійкості" Європейського банку реконструкції та розвитку", — сказано у рішенні. 

                 

 

У соціальних мережах і онлайн-виданнях з’явилась інформація, що виконком перевищив свої повноваження, тому що всі рішення по кредитних угодах, згідно з законом, має ухвалювати сесія Львівської міськради.  

Голова фінансової комісії Львівської міської ради Наталія Шелестак заявила, що депутати  не знали, що таке питання виноситься на затвердження виконкомом, тому що його не було в порядку денному. Отож депутати будуть розбиратись з тим, що відбулось і сподіваються, що "виконком і підписант рішення нададуть пояснення як воно з’явилося, які правові наслідки такого рішення і чому підписував заступник мера" – вважає депутатка. 

"Я не знала про існування такого рішення. Бо в порядку денному, який присилають депутатом його просто не було. Надалі, коли я спробувала з’ясувати як так сталося - пояснили, що питання було включено з голосу і з переконанням, що це "технічні питання, погоджені з бюджетною комісією". Чи якось так… Бюджетна комісія таких рішень не приймала, тому це, м'яко кажучи, свідоме введення в оману членів виконкому" – написала Шелестак у соціальних мережах. 

Вона назвала дивним розпорядження, ухвалене виконкомом, адже не зрозуміло які юридичні наслідки потягне за собою  формулювання цього рішення виконкому.  Також  до кінця не зрозуміло чи мав заступник міського голови Андрій Москаленко підписувати це рішення. 

"Коротко поясню. Всі кредити отримуються містом виключно через ухвалу сесії, якщо проголосувало 2/3 депутатів від складу ради. Спочатку приймають рішення чи взагалі такий кредит потрібен місту, а потім так само 2/3 мають проголосувати за умови даної угоди й дати дозвіл на підписання її. Так от. В грудні Рада вирішила, що кредит треба брати (не підтримали рішення тільки депутати Варти і Голосу), а 2 березня 2023 на сесії рішення щодо умов кредиту не набрало необхідної кількості голосів і кредит не був взятий. І тут за кілька днів виконком народжує ось таке диво. Я наголошую, що виключно компетенція ради приймати рішення щодо кредитів міста. Але виконком, певно, згідно з традиціями минулого року вирішив, що вони теж можуть, якщо дуже тре… Бо ж минулого року вони взагалі не питали депутатів нічого, а просто приймали всі  "сесійні" питання і їм за це нічого не було. Зручно.

Я, до речі, досі не отримала відповіді як так сталося, що програми, бюджет і інші важливі для міста речі приймалися виконкомом. На мої запити куди йдуть гроші приходили відповіді – це таємниця, бо війна. Чиновники прямо говорили й мені та іншим членам комісії, що пан мер заборонив їм ходити на комісії, бо тепер депутати нічого не вирішують і т.д. То чому не реагувала на це прокуратура Львівської області та інші правоохоронні органи? Правда, після мого звернення до них і реєстрації моєї ухвали щодо обмеження виконкому по сумі розпорядження коштами виконкомом (яка була заветована мером), ситуація почала змінюватися і з вересня рада і чиновники почали працювати з бюджетними питаннями в рамках регламенту і чинного законодавства.

І тут таке дивне рішення виконкому. Ще й підписане Андрієм Москаленком. Як в.о. голови. Теж питання, яке має бути досліджено…" – пояснила депутатка.

Нагадаємо, йдеться про так званий "стабілізаційний кредит", який ЄБРР запропонував Львову для підтримки діяльності комунальних підприємств Львівської міської ради в час війни в сумі 25 млн євро.

Депутати Львівської міськради на сесії 2 березня не затвердили умови  "стабілізаційного кредиту".

Перед тим з'ясувалось, що місто має сплатити 35 млн грн за обслуговування цього кредиту, ще не отримавши ні копійки самого кредиту. 

22 січня комісія фінансів Львівської міськради вирішила розділити кошти, які потрібні для обслуговування цього кредиту, на декілька траншів й виплатити його ЄБРР частинами. Тоді ж члени комісії погодили виділення з бюджету Львова лише 9,9 млн грн, які потрібно виплатити ЄБРР до квітня 2023 року. Щодо решти коштів, потрібних на сплату обслуговування кредиту, члени комісії рішення не приймали.

Натомість 30 грудня 2022 року депутати дали політичну згоду на отримання "стабілізаційного кредиту".  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.