Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

школа у селі Опаки

google.com.ua

Вівторок, 4 квітня 2023, 11:39

Громада Опаки планує у суді добитись відтермінування закриття старших класів сільської школи

школа у селі Опаки

Громада села шукає фінансові можливості, щоб відтермінувати необґрунтоване рішення про закриття навчання в старших класах сільської школи у суді.

Як повідомив заступник голови Громадської ради при Львівській ОДА, уродженець села Опаки Дрогобицького району Михайло Яворський, громада цього села зараз проводить консультації та шукає фінансові можливості, щоб відтермінувати закриття навчання в старших класах сільської школи у суді.

"В громади села Опаки було три варіанти добитись відтермінування закриття набору учнів в старші класи сільської школи. Перший варіант – це коли  голова Східницької селищної ради заветував би ухвалене депутатами рішення про впровадження Програми трансформації мережі навчальних закладів громади. Другий варіант – коли б депутати ініціювали такі зміни у програму на черговій сесії. Цього не сталось, бо місцеві політики не готові зізнатись в тому, що помилились і прийняли необдумане рішення. Тому в громади зараз залишився лише один шлях – добитись відтермінування у суді" – наголосив Михайло Яворський.

За його словами, позитивним моментом є те, що громада організувалась і провела громадські слухання з цього питання. 

"Є заява з підписами педколективу, також є заява батьків, які проти  передчасного закриття 10-11 класів. Створено ініціативну групу, яка провела громадські слухання. Це один з етапів, щоб звернутись до суду. Селищна рада не спромоглася ініціювати громадське обговорення проєкту рішення про зміни мережі навчальних закладів, і це може бути вагомою підставою у суді для скасування цього рішення" – пояснив Яворський. 

Він вважає, що у громади високі шанси відстояти свою позицію, адже в інших громадах, наприклад, Турківській і Трускавецькій, ухвалили рішення "впровадити аналогічні зміни починаючи з 2027 року, а не 2023 року, бо це дозволяє реформа".

Яворський також висловив ряд зауважень щодо підходів до реформування мережі освітніх закладів на Львівщині.

Так, на його думку, не можна до гірських громад застосовувати нормативи, як до інших громад Львівщини, які сформовані навколо міських і сільських агломерацій. Для багатьох також не зрозуміло, чому право реформуватись в ліцей отримали школи лише в Східниці й Підбужі, приміщення яких є не кращими, ніж школа в Опаці. А будівництво школи в Новому Кропивнику, яка наразі збудована на 90%, зупинено й взагалі не враховано в планах реформи. 

"Окрім Опаки є ще два села, де також закривають старшу школу: Довге Гірське – найвіддаленіше гірське село, і Новий Кропивник, де школу будують вже багато часу, але навіть в рамках Великого будівництва її не добудували.

Для чого її будували, якщо не планувалось, щоб там діти вчились? Натомість школи в Східниці й Підбужі, з яких планують зробити ліцеї, вони значно старші, хоч там і навчаються більше дітей. В Опаці практично нова школа і там є всі умови для навчання. З найближчих сіл сюди завжди їздили діти вчитись в 10-11 класах. Зараз в школі вчаться близько 200 дітей, вже є 12 заяв від батьків учнів 9 класу на навчання в старших класах в Опаківській школі, не виключено, що діти з сусідніх сіл і цього року також захочуть тут вчитись" – розповів він. 

Михайло Яворський також передбачає, що після чергової оптимізації мережі навчальних закладів можуть виникнути проблеми з довозом до них дітей.

"В громаді є два школярики на понад 20 населених пунктів за чотирма напрямками. І якщо, припустимо, 5 дітей в селі захочуть вчитись у ліцеї в Підбужі, а 5 – в Східниці, то вже потрібно два школярики на два напрямки, щоб розвести дітей. А лишається ще 20 сіл. То треба хіба що від 5 години ранку звозити їх. Бо, наприклад, з Довгого Гірського в Східницю їхати понад 20 км, половина шляху – бездоріжжя" – пояснив Яворський.

Нагадаємо, Львівська ОВА зобов’язала громади Львівщини до 1 липня цього року ухвалити рішення щодо трансформації мережі навчальних закладів І-ІІІ ступенів в початкові школи-гімназії-ліцеї. Перед цим голова Львівської ОВА Максим Козицький видав розпорядження "Про затвердження прогнозованої мережі ліцеїв Львівської області", яким передбачив завершити цей процес до 1 січня 2023 року.

За інформацією Львівської ОВА, 60% громад Львівщини вже затвердили плани трансформації мережі навчальних закладів.

Натомість у селі Опака Східницької ОТГ, згідно з ухваленою Програмою трансформації мережі навчальних закладів громади, вже цього року з 1 вересня цього року мають закрити набір учнів в 10 клас та скоротити дві посади вчителів. Наступного року не буде вже набору учнів в дев’ятий клас, що дозволить скоротити ще дві посади вчителів. 

Через це громада Опаки звернулась до Східницької селищної ради з проханням відтермінувати впровадження змін та дозволити учням старших класів довчитись в цій школі, але безрезультатно. Громада справедливо зауважила, що депутати селищної ради ухвалили дане рішення з порушенням, без громадського обговорення, яке б мало відбутись за рік до початку трансформації мережі навчальних закладів.

В березні цього року за власної ініціативи мешканці Опаки провели громадські слухання. Їх учасники постановили звернутись до Східницької селищної ради з проханням скасувати ухвалене рішення про закриття набору учнів у старші класи до 2027 року, як це передбачено законом. 

Опака – це рідне село покійної Любомири Мандзій, в цій школі вона закінчила перший клас.

Історія боротьби за право старшокласників завершити навчання в рідній школі села Опаки розгортається на фоні покупки Східницькою сільрадою  благодійного пожежного автомобіля за мільйон гривень. Цей бартер відбувся за ініціативи голови Дрогобицької РВА Кулиняка.

Президент Володимир Зеленський 6 серпня 2021 року підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти", відповідно до якого в Україні до 2027 року має бути сформована мережа професійних ліцеїв.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.