Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Польща

Неділя, 16 квітня 2023, 10:15

Польща забороняє імпорт сільськогосподарської продукції з України

Польща

Уряд Польщі тимчасово заборонив імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України задля захисту польських аграріїв.

Про це повідомляє Українська правда.

Відповідне розпорядження опублікував міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда. До переліку заборонених продуктів увійшли зернові, молоко, яйця, м'ясо птиці, мед тощо.

Постанова набуде чинності з дня її опублікування. У ній йдеться про те, що "до 30 червня 2023 року встановлюється заборона на імпорт на територію Республіки Польща товарів, що походять з території України чи ввозяться з території України, перелічених у додатку до цієї постанови.

У суботній заяві польського уряду йдеться про те, що Рада міністрів Польщі під головуванням прем'єр-міністра Матеуша Моравецького обговорила поточну ситуацію на сільськогосподарському ринку та негативні наслідки російської агресії в цій сфері, а міністр сільського господарства і розвитку села представив поточні проблеми, пов'язані з надходженням сільськогосподарської продукції з України. 

Також на цій нараді члени Ради міністрів обговорили можливі рішення та офіційні дії, які Польща може вжити для захисту польських фермерів та споживачів. 

"Рада міністрів уповноважила міністра сільського господарства і розвитку села та міністра розвитку і технологій видати відповідні правові акти для захисту польського сільськогосподарського ринку від дестабілізації, зокрема тимчасову заборону на імпорт сільськогосподарської та харчової продукції з України", – йдеться у заяві. 

Міністерство аграрної політики та продовольства України натомість заявило про те, що шкодує рішення уряду Польщі про тимчасове обмеження експорту в/та через територію Польщі (зокрема транзитом) сільськогосподарських товарів з України, а також наголосило на тому, що завжди виступало за відкриту, конструктивну та взаємовигідну співпрацю відповідно до Угод про асоціацію та вільну торгівлю між Україною та ЄС. 

Мінагрополітики України також зазначає, що рішення польської сторони суперечить домовленостям між країнами, оскільки тиждень погодили рішення про те, що 4 культури (пшениця, кукурудза, насіння соняшника та ріпак) до 1 липня 2023 року йтимуть через Польщу лише транзитом. 

Міністерство аграрної політики та продовольства України пропонує уряду Польщі новий Меморандум про взаєморозуміння, який враховуватиме інтереси України та Польщі задля конструктивної співпраці обох країн та належним чином врегулює питання транзиту сільськогосподарської продукції територією Польщі.

Нагадаємо, що 11 квітня Польща скасувала дозвіл для українців, що передбачає перетин кордону з домашніми тваринами за спрощеними правилами. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.