Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Четвер, 27 квітня 2023, 11:31

Львівські депутати виступають проти зменшення повноважень місцевого самоврядування під час війни

Львівська міськрада

Львівські депутати вимагають від президента, уряду та ВРУ відмовитися від спроб замінити органи місцевого самоврядування військовими адміністраціями.

Сьогодні, 27 квітня, на сесії Львівської міської ради депутатка від фракції Європейської Солідарності Лейла Мелесова-Вальчак зачитала звернення до президента, ВРУ та КМУ щодо невиправданості звуження обсягу місцевого самоврядування та спроби замінити органи місцевого самоврядування воєнною адміністрацією (ВА).

Як зазначила депутатка, децентралізація, надання громадам повноважень і ресурсів є одними з найуспішніших реформ, здійснених після Революції Гідності, тому важливо зберегти ці здобутки й не зруйнувати непродуманими, а подекуди шкідливими рішеннями щодо згортання децентралізації, упослідження місцевого самоврядування та переслідування його представників.

"Нездоровою тенденцією є спроба замінити законно сформовані органи місцевого самоврядування воєнними адміністраціями там, де в цьому немає жодної безпекової потреби.

Спроби замінити органи місцевого самоврядування воєнною адміністрацією без будь-якої нагальної потреби закладають небезпечний прецедент нехтування волею переважної більшості мешканців територіальної громади і запровадження свавільного вирішення суто політичних питань" – наголосила Лейла Мелесова-Вальчак.

За її словами, уряд схвалив низку постанов, якими невиправдано звужується обсяг місцевого самоврядування:

- постановою №1239 від 04.11.2022 року обласні та районні військові адміністрації наділено правом затверджувати місцеві бюджети, які склав місцевий фінансовий орган;

- постановою №1083 від 27.09.2022 зупинено можливість перерахування коштів на відбудову постраждалих територій напряму між громадами (уряд зобов’язав громади погоджувати з Міністерством фінансів всі свої рішення про надання фінансової допомоги іншим селам, селищам, містечкам і містам);

Також ВРУ готує до ухвалення низку рішень, які, як наголосила депутатка, підривають основи місцевого самоврядування та підвищують ризики сваволі і корупції.

"Категоричне несприйняття органів місцевого самоврядування викликав законопроєкт №5655, який фактично послаблює контроль місцевого самоврядування за процесом забудови. Фактично влада створює монополію допуску будівельних компаній на ринок і знищує систему контролю за їхніми діями.

Законопроєктом №8056 президентові дозволяється одноособово приймати рішення про призначення керівників військових адміністрацій населених пунктів. Навіть на територіях, далеких від лінії фронту.

Місцеві громади виступають категорично проти анонсованого рішення влади підвищити тарифи для бізнесу на електроенергію на 107%. Це може призвести до банкрутства багатьох комунальних підприємств, зростання ЖКГ тарифів, до накопичення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Ми впевнені, що усі зазначені дії суперечать деклараціям влади щодо підтримки місцевого самоврядування і заявленому курсу на європейську інтеграцію. Щобільше, вони можуть стати йому на заваді, особливо в умовах, коли до ситуації в Україні прикута увага всього світу" – пояснила Лейла Мелесова-Вальчак.

Саме тому депутати вимагають від президента відмовитися від спроб замінити органи місцевого самоврядування воєнними адміністраціями на територіях, де не ведуться бойові дії, а від ВРУ – відмовитися від звуження повноважень органів місцевого самоврядування.

Від уряду депутати вимагають відмовитися від практики бюджетної централізації і повернутися до виконання українського законодавства щодо повноважень і бюджетного забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.