Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

церква у селі Потелич

loda.gov.ua

П'ятниця, 28 квітня 2023, 15:12

На Львівщині відреставрують найдавнішу дерев’яну церкву

церква у селі Потелич

У селі Потелич реставруватимуть дерев’яну церкву Зіслання Святого Духа.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

У селі Потеличі Львівського району відреставрують церкву Зіслання Святого Духа, яка є найдавнішою дерев’яною церквою Львівщини.

Ця пам’ятка датується 1502 роком і належить до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Святиня знаменита також своїми різночасовими розписами – 17 та 18 століть.

"Церква в Потеличах – одна із найважливіших святинь Львівщини. До питання її відновлення маємо підходити дуже виважено, адже вона у числі світового архітектурного спадку, і від наших сьогоднішніх рішень, фаховості виконання запланованих реставраційних робіт, якості матеріалів залежить, у якому стані збережемо цю унікальну церкву для нащадків" – зазначила директорка департаменту архітектури і містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Цьогоріч для виготовлення науково-проєктної документації на реставрацію стінопису та іконостасу церкви виділено 100 тисяч гривень. У фокусі уваги – східна стіна нави – цінна пам’ятка монументального мистецтва, на якій містяться два автентичні розписи.

Нагадаємо, цього року у сімох дерев'яних храмах області мають встановити протипожежну сигналізацію.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.