Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

тепла підлога

shop.alterair.ua

Прес-реліз,   Вівторок, 9 травня 2023, 15:15

Водяна тепла підлога: особливості системи; в чому полягають її переваги та недоліки

тепла підлога

Багато власників, що знаходяться на етапі ремонту житла (чи його планування), розмірковують, яке опалення буде кращим, комфортнішим та енергоефективнішим.

Як щодо такої технології, як водяна тепла підлога? Тільки цей варіант дозволяє рівномірно розподіляти тепло усіма приміщеннями, прогріваючи кімнати від підлогового покриття до стелі. Проте, як і в будь-якій кліматичній системі, тут можна виділити свої особливості, переваги та недоліки. Розгляньмо варіант водяного підігріву підлоги дещо ретельніше.

Як влаштована «тепла підлога» на воді?

Обігрів забезпечується завдяки замкнутому контуру, залитому стяжкою під плиткою або ламінатом. В трубках циркулює гаряча вода, яка нагрівається від котла, бойлера чи, наприклад, теплового насоса, тож конструкція легко підключається до опалення разом із радіаторами та фанкойлами. 

Через кліматичні особливості, в Україні «тепла підлога» рідко встановлюється, як основне джерело тепла взимку. Вона укладається під 40-50% площі, знижує навантаження на головне опалення та створює дуже комфортні умови проживання у квартирі. Середня температура поверхні становить +22-26°C, бо занадто високий її рівень буде створювати дискомфорт для стоп.

Чи можна встановити водяний підігрів підлоги, як основне опалення?

Якісно змонтована «тепла підлога» стане гарним способом обігріву приміщень в будівлях з високою тепловою інерційністю: рекуперацією тепла, якісною вентиляцією, склопакетами та утеплювачами. Також такий варіант широко використовують в регіонах з теплим кліматом, де у найхолодніший місяць року температура не падає нижче, ніж -7°C. В такому разі система укладається у 70-80% площі стяжки. 

Які ще бувають варіанти обладнання?

Ми вже згадували про класичну схему, де замкнутий контур під підлоговим покриттям підключається до котла чи іншого агрегату для нагрівання води. Але ви можете розглянути ще 2 автономні варіанти, для роботи яких знадобиться електроенергія:

  1. Настильна підлога: тепло генерується завдяки випромінювальній алюмінієвій плиті, що закладається разом із трубами під плитку;

  2. Електроводяна «тепла підлога» передбачає нагрів води електричним кабелем, який укладається всередині труб.

Основні правила установки

Дуже важлива підготовка до монтажу.
Контур укладається на очищену від будівельного сміття вирівнену поверхню, бо в іншому разі енергоефективність та довговічність комунікації буде під питанням. Обов'язково укладається жорсткий та щільний (більше ніж 3,5 кг/куб. см) матеріал товщиною до 10 сантиметрів з високою тепловою інерційністю. Цей шар допоможе зберегти тепло, запобіжить розповсюдженню вологи, захистить конструкцію від деформації та продовжить термін її служби. Якщо утеплювач гідрофобний, його доцільно класти на поліетилен товщиною від 250 мкм.

Водяна тепла підлога | монтаж

Зображення - https://shop.alterair.ua

Крім того, перед монтажем важливо розробити грамотний проєкт — це можна зробити в кліматичній компанії. Пакет документів буде включати розробку схем, підбір обладнання, розрахунки бюджету тощо. Крім того, фірма зможе направити до вас команду спеціалістів, які проведуть професійний монтаж з гарантіями на якість виконаних робіт. 

У процесі монтажу краще дотримуватися таких порад:

  1. Периметр кімнати обробляється демпферною стрічкою (найнижчі 12-15 см стін) — це компенсує розширення стяжки та напільного покриття під час експлуатації опалення.

  2. Водяна «тепла підлога» під ламінат додатково закривається спеціальною теплопровідною підкладкою.

  3. Так званий «крок укладання труб» повинен бути близько 15 сантиметрів, а біля вікон та холодних стін — 10 сантиметрів. Якщо продумано інший ефективний обігрів кімнати, цей параметр можна збільшити.

  4. Не так важливо, чим ви будете кріпити трубки. Найголовніше, щоб вони були закріплені статично та надійно, й не змогли змінити форму при нагріванні.

  5. Важливо не пошкодити трубки у процесі монтажу, а перед заливкою стяжки зробити опресування конструкції, щоб виявити можливі дефекти.

Можливі складнощі в експлуатації

  1. Протікання й, якщо воно станеться, необхідність підйому стяжки;

  2. Засмічення, якщо у теплоносії утворюються частинки бруду, наприклад, через корозію;

  3. Різні поточні технічні неполадки.

Як і будь-яка інша система опалення, «тепла підлога» потребує регулярного обслуговування, яке гарантує безпеку та допоможе завчасно уникнути більшості проблем в роботі обладнання.

Чому варто встановити водяний підігрів підлоги?

На нашу думку, можна виділити кілька причин такої популярності «теплої підлоги» у власників будинків, автономних квартир, котеджів, саун тощо. 

  1. Обладнання розподіляє тепло по всій площі кімнати без холодних зон;

  2. Внаслідок енергоефективної роботи водяної теплої підлоги можна значно знизити витрати на альтернативне опалення;

  3. Комунікація невидима в інтер'єрі, що дозволяє збільшити корисний простір приміщення;

  4. Конструкція виключає шкідливі викиди, запахи, шум, пересушування повітря тощо. Все це робить мікроклімат в будинку максимально безпечним та комфортним для мешканців;

  5. Грамотно спроєктована/встановлена схема може прослужити 30-50 років, не потребуючи значного ремонту.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.