Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

пам'ятник Геврику в Дрогобичі

google.com.ua

П'ятниця, 2 червня 2023, 14:38

У Дрогобичі збережуть пам'ятник Геврику

пам'ятник Геврику в Дрогобичі

У місті вирішили не демонтувати пам'ятник Григорію Геврику, змінивши напис на постаменті.

Про це повідомляє Дрогобицька міська рада на своїй сторінці у Фейсбуці.

Комісія з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування у межах Дрогобицької ОТГ, керуючись рекомендаціями, отриманими від Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАН України та висновками місцевих істориків та краєзнавців, вирішила зберегти пам’ятник дрогобичанину Григорію Геврику, що знаходиться на вул. Горішня Брама у Дрогобичі.

Однак у комісії прийняли рішення "декомунізувати" постамент пам'ятника. Зокрема: позбавити пам’ятник радянської символіки та змінити напис герою СРСР на "Дрогобичанин Григорій Геврик – герой Другої світової війни".

Крім цього, у місті напрацювали правдиву історичну довідку про Григорія Геврика, розміщену на сайті музею "Дрогобиччина".

Наразі КП "Служба муніципального управління" працює над виготовленням нової таблички та проведе очищення пам’ятника від комуністичної символіки. Окрім надпису "Дрогобичанин Григорій Геврик – Герой Другої світової війни" табличка міститиме QR-код, з посиланням на історичну довідку про Григорія Геврика.

Зазначимо, Григорій Геврик народився 1925 року у Дрогобичі. На фронті – з вересня 1944 у складі кулеметного відділення 330-го гвардійського стрілецького полку, 129-ої гвардійської стрілецької дивізії, 1-ої гвардійської армії, 4-го Українського фронту. Вперше проявив себе у боях у горах Чехії – у Буковсько, був нагороджений Орденом Слави III ступеня. 

У березні 1945 року загинув у бою біля м. Фрідштадт (тепер Польща), а у червні того ж року йому надали звання Героя СРСР із врученням ордена Леніна, посмертно, і медалі "Золота Зірка". Пам'ятник Геврику спорудили у Дрогобичі у 1970 році.

У жовтні 2022 року міськрада Дрогобича вирішила звернутися до Інституту нацпам’яті щодо доцільності демонтажу пам'ятника Геврику, адже серед дрогобичан побутує версія, що Геврик до мобілізації в Червону Армію був членом ОУН-УПА та добровольцем дивізії "Галичина", але щоб уникнути переслідувань був змушений перейти на бік РСЧА.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.