Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Моршин

wikipedia.org

Неділя, 11 червня 2023, 13:33

Моршин став державним курортом

Моршин

Верховна Рада проголосувала за проєкт Закону про оголошення природних територій Моршина курортом державного значення.

Вчора, 10 червня, Верховна Рада України проголосувала за проєкт Закону про оголошення природних територій Моршина курортом державного значення.

Про це повідомила Львівськ ОВА.

Це означає, що тепер мешканці Львівщини можуть їздити на оздоровлення до Моршина не тільки за свої гроші, але й за кошт держави. Також вони можуть сподіватися на покращення інфраструктури та сервісу в цьому курортному комплексі.

Закон передбачає оголошення курортом державного значення: природних територій Моршина, природних територій Моршинського родовища мінеральних лікувальних розсолів та природних територій Нинівського родовища мінеральних лікувальних розсолів Львівської області; затвердження меж округу і зон гірничо-санітарної охорони курорту Моршин.

Набуття  Моршином статусу курорту державного значення дозволяє звертатись  до уряду про розроблення та прийняття Програми підтримки та розвитку курортних територій державного значення, яка передбачатиме фінансову підтримку, в тому числі для курортів державного значення Львівщини.

Згідно з Програмою підтримки та розвитку курортних територій державного значення України можна розробити обласну Програму розвитку курортних територій Львівщини.

Результати аналізу сучасного стану курортно-рекреаційного потенціалу регіону показали, що на території Львівської області розвідано 251 прояв природних мінеральних вод різного хімічного складу та мінералізації.

Мінеральні природні лікувальні води Моршинського родовища є унікальними, оскільки мінеральні води, які є в європейських країнах, за хімічним складом близькі до Моршинської ропи, однак мають у декілька разів меншу мінералізацію.

На території Моршинської громади дослідили 9 проявів природних мінеральних вод, з яких 4 мають медичний (бальнеологічний) висновок. Крім вищезазначених, медичний (бальнеологічний) висновок оформили та видали на 9 розведених лікувальних вод.

На Львівщині є й інші курорти, що претендують на статус курорту державного значення. До прикладу, популярний серед туристів – Трускавець. 

У липні 2021 року надіслано звернення до ДАРТу з клопотанням щодо оголошення природної території Трускавця курортною територією державного значення. Наразі доопрацьовують картографічні матеріали з визначення меж та шукають відповідні документи в архівах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.