Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Андрій Садовий

Фб А. Садового

Четвер, 29 червня 2023, 16:25

Садовий навчить Штучний інтелект вираховувати відсоток мерської долі у Львові

Андрій Садовий

Виконком затвердив програму сприяння розвитку сфери штучного інтелекту у Львівській МТГ до 2030 року.

У вівторок, 27 червня, виконком Львівської міської ради затвердив програму сприяння розвитку сфери штучного інтелекту у Львівській МТГ на 2023-2030 роки.

Як йдеться у  документі, програма спрямована на підвищення конкурентоспроможності та інноваційності Львівської МТГ, зокрема в напрямках сприяння розвитку економіки та бізнесу, освіти, інноваційного потенціалу міського капіталу, науки, інновацій, медицини, а також міського управління.

Зокрема, метою програми є підвищити обізнаність і використання технологій штучного інтелекту в різних сферах життя міста, напрацювати конкретні технічні рішення, які могли б вже зараз нам допомагати у вирішенні тих чи інших міських питань.

Над її розробкою ініціативна група з залученням науковців, фахівців зі сфери бізнесу, які мають досвід роботи зі створення моделей штучного інтелекту, працювала з кінця 2021 року.

Загалом програма передбачає 4 основні напрямки роботи:

- активізація використання наявних технологій в економіці та бізнесі;

- заходи у сфері освіти й науки, зокрема шкільної освіти;

- реалізація конкретних проєктів у сфері міського управління (забезпечення комунальними підприємствами належного обліку даних, їх збір, систематизація та оновлення даних для подальшого використання; забезпечення використання технологій штучного інтелекту у сфері надання якісних комунікаційних міських сервісів (чат-боти, автоматизовані помічники для клієнтів тощо);

- медицина та реабілітація (забезпечити доступ до технологій штучного інтелекту для аналізу медичних зображень та допомоги у точній діагностиці різних категорій захворювань; розвиток і використання роботизованих систем у реабілітації тощо).

Основними передумовами створення програми є наявність у Львові значної кількості ІТ-компаній, що створюють проєкти із використанням технологій ШІ, також наявність освітніх закладів з сильною математичною школою.

Від впровадження цієї програми очікують такі результати:

- збільшення продуктивності та ефективності бізнес-процесів через автоматизацію та оптимізацію за допомогою штучного інтелекту;

- створення нових інноваційних продуктів та послуг, заснованих на штучному інтелекті, що сприятиме конкурентоспроможності місцевих компаній;

- підвищення рівня освіти та підготовки фахівців у сфері штучного інтелекту;

- створення інноваційної екосистеми, яка сприятиме розвитку досліджень та технологічних стартапів;

- покращання діагностики, лікування та реабілітації захворювань завдяки використанню алгоритмів штучного інтелекту для аналізу медичних даних;

- оптимізація роботи міських служб через автоматизацію та аналіз даних за допомогою штучного інтелекту;

- покращення ефективності міського планування, безпеки в місті, транспортної системи, якості надання міських послуг тощо.

"Широко технології штучного інтелекту використовуються, зокрема, в сфері безпеки. Так, у Львові вже є камери, які обладнані технологіями розпізнавання облич і номерних знаків, що пришвидшує розслідування випадків порушення безпеки. Також показовими прикладами використання штучного інтелекту є різноманітні автоматизовані помічники. Коли, наприклад, користувачам не потрібно дзвонити на гарячу лінію чи в колл-центр, а вони можуть просто скористатись месенджером" – додала начальниця управління інформаційних технологій Львівської міськради Олена Гунько.

Додамо, у лютому цього року у Львові на програму цифрового перетворення Львівської МТГ у 2023 році передбачили спрямувати 14,8 млн грн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.