Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Вікторія Амеліна

Детектор медіа

Понеділок, 3 липня 2023, 08:34

Померла львівська письменниця Вікторія Амеліна, поранена в Краматорську (оновлено)

Вікторія Амеліна

Про це повідомив український ПЕН-клуб 2 липня.

Українська письменниця та громадська діячка Вікторія Амеліна померла 1 липня внаслідок поранень, отриманих через удар російських військ по Краматорську.  

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки емігрувала з батьком до Канади, однак скоро вирішила повернутися в Україну. Отримала ступінь магістра комп'ютерних технологій у НУ "Львівська політехніка". Працювала програмістом та керівником у міжнародних IT компаніях.

У 2014 році дебютувала в літературі з романом "Синдром листопаду, або Homo Compatiens", який отримав національну премію Коронація Слова за лірику та потрапив до десятки рейтингу "ЛітАкцент – 2014". Потім написала книжки для дітей та роман "Дім для Дома", який став призером конкурсу, оголошеного Міжнародним фестивалем "Запорізька книжкова толока – 2016" та увійшов до коротких списків кількох міжнародних премій.

Вона також була активною громадською діячкою, яка займалася документуванням воєнних злочинів Росії у складі правозахисної організації Truth Hounds. Зокрема, вона знайшла щоденник вбитого російськими окупантами письменника Володимира Вакуленка на звільненій Ізюмщині.

Також працювала над книгою англійською мовою War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War про ж про жінок, які документують російські воєнні злочини. Клуб анонсує її вихід за кордоном незабаром.

Вікторія Амеліна перебувала в ресторані Ria Lounge разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників, коли по будівлі було завдано удару. Вона отримала тяжкі поранення голови та грудної клітки, які призвели до втрати свідомості та кровотеч. Її доставили до лікарні Мечникова у Дніпрі, де вона перебувала у коматозному стані до своєї смерті.

Вікторію Амеліну поховають у середу, 5 липня, на Личаківському цвинтарі. О 15:00 розпочнеться прощання та Чин похорону у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (вул. Театральна, 11). О 15:40 відбудеться міська церемонія прощання на Площі Ринок. Згодом похоронна процесія вирушить на Личаківському цвинтарі, де о 16:00 відбудеться поховання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.