Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

Східниця

Львівська ОВА

Вівторок, 4 липня 2023, 08:51

Ситуацію в Східниці, де через негоду постраждали понад 100 господарств, визнали надзвичайною

Східниця

Львівська ОВА виділить з обласного бюджету 24 мільйони гривень на відновлювальні роботи.

Львівська обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вчора, 3 липня, визначила ситуацію, яка виникла 10 червня через вихід з берегів річок на територіях Східницької та Журавненської громад, як надзвичайну ситуацію регіонального рівня. 

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.  

Майже місяць у Дрогобицькому та Стрийському районах тривала ліквідація наслідків негоди, що сталася через складні погодні умови. Роботи на окремих інфраструктурних об'єктах досі тривають, однак зараз усі домогосподарства з газо- та водопостачанням.

"Коштів з місцевих бюджетів, аби покрити усі витрати на ремонтні роботи не вистачить, тому за рішенням комісії дві громади, які найбільше постраждали отримають кошти з обласного бюджету", – наголосив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Найбільше постраждала Східницька громада, де руйнування мостів, газопроводу та понад 100 приватних домогосподарств спричинили розмиття дороги до присадибних ділянок. Комплекс заходів для потреб Журавненської громади та заповідника «Тустань» також потребують фінансування.

За інформацією начальника Дрогобицької РВА Степана Кулиняка, внаслідок інтенсивних опадів у Східницькій громаді різко підвищився рівень води у річках Східничанки та Свіча. Приватні домогосподарства були підтоплені, пошкоджені об'єкти дорожньої інфраструктури та іншого комунального майна. Найбільше постраждали три населені пункти громади: смт Східниця, с. Новий Кропивник та с. Перепростиня.

Начальник Стрийської РВА Богдан Янко повідомив, що через вихід з берегів річки Свіча, на території Журавненської громади, дорога до присадибних ділянок розмита, тому необхідно провести роботи з берегоукріплення. Також постраждали три мости, які унеможливили прийом туристів на території Державного історико-культурного заповідника "Тустань".

За рішенням обласної комісії ТЕБ і НС, з резервного фонду обласного бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації Східницькій громаді виділять кошти у розмірі 24 мільйонів гривень. Комплекс заходів для потреб Журавненської громади та заповідника "Тустань" також потребують фінансування. Комісія ініцювала питання про внесення змін до цільової програми щодо виділення коштів на цю мету.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький закликав голів громад та районних адмінстрацій посилити контроль за станом газових мереж, дорожньої інфраструктури та об'єктами комунальної власності. В разі виникнення надзвичайних ситуацій вони повинні оперативно повiдомляти обласний центр з гiдрометеорологiї, Департамент з питань цивiльного захисту ЛОДА та обласний штаб з лiквiдацiї надзвичайних ситуацiй.

Нагадаємо,  10 червня на Львівщині пройшла потужна злива, яка спричинила підтоплення доріг, руйнування мостів та газопроводів, а також пошкодження багатьох приватних домогосподарств. Найбільше постраждало курортне селище Східниця Дрогобицького району, де вийшла з берегів річка Східничанка.

За даними Департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА, у селищі підтоплено близько 40 домогосподарств, а також об'єкти дорожньої інфраструктури та іншого комунального майна. Найбільше постраждали три населені пункти громади: смт Східниця, с. Новий Кропивник та с. Перепростиня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.