Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Глинянські килими

Середа, 12 липня 2023, 13:13

Нацмузей у Львові представить 50 глинянських килимів

Глинянські килими

Виставка триватиме з 14 липня до 20 серпня.

14 липня у головній будівлі Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького відбудеться відкриття виставки "Глинянський килим: минуле чи майбутнє?"

Про це повідомила пресслужба музею. 

Експозицію сформували понад 50 автентичних і сучасних зразків глинянського візерункового текстилю.

Виставка "Глинянський килим: минуле чи майбутнє?" розповість про історію та сучасне становище цього унікального виду народного мистецтва. Вона покаже еволюцію глинянського килима у контексті соціальних, політичних та культурних змін, яким піддавалася Україна протягом XX–XXI століть. Вона також продемонструє творчий потенціал глинянського килима як джерела натхнення для сучасних художників, дизайнерів та екоактивістів.

Виставка є авторським проєктом Зеновії Шульги у співкураторстві з керівницею відділу народного мистецтва Національного музею у Львові Любавою Собуцькою. Вона триватиме до 20 серпня. 

Глинянський килим – це художній текстиль, який почав вироблятися у селі Глиняни на Львівщині з кінця XIX століття. Глинянські килими славилися своєю якістю, оригінальним дизайном і розмаїттям стилів. Вони були представлені на численних мистецьких виставках і конкурсах у різних країнах світу та отримували нагороди та визнання.

Варіанти розповідали про глинянські килими тут.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.