Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

медичний заклад у Львові

Середа, 19 липня 2023, 11:53

На Львівщині планують вакцинувати від кору понад 17 тисяч дітей

медичний заклад у Львові

В області стартує кампанія з вакцинації від кору дітей, які не отримали планового щеплення.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

На території Львівської області стартує кампанія Catch up, у межах якої від кору вакцинуватимуть дітей віком від 2 до 17 років, які не отримали планових щеплень. 

Всього в області мають вакцинувати 17 663 дітей, які не отримали щеплення взагалі або отримали лише одну дозу, потрійною вакциною – від кору, краснухи та епідемічного паротиту ("свинки").

"У межах кампанії Catch up всі діти віком від 2 до 17 років мають можливість надолужити прогалини календаря профілактичних щеплень, якщо вони були. Згідно з законодавством України, від кору діти планово вакцинуються у віці 1 рік (перша доза) і 6 років (друга доза). Якщо з якихось причин діти не були вакциновані, ніколи не пізно розпочати, єдине, що тоді зміщується інтервал між цими щепленнями" – заявила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

За її словами, вакцинуватися можуть не лише ті діти, які є мешканцями Львівської області, але і переселенці, і діти, які тимчасово перебувають на території області та не отримали свою першу чи другу дозу вакцини.

"Двічі вакцинована людина вважається захищеною від кору. Це не означає що вона не захворіє, але це означає, що вона залишиться живою у разі хвороби, а якщо і захворіє, то захворювання буде перебігати значно легше, і сам шанс захворіти є мінімальний" – наголосила Наталія Іванченко.

Вона додала, що такі кампанії впроваджують у відповідь на спалах захворюваності, або щоб попередити його. Високий рівень захворюваності на Львівщині спостерігався у 2001, 2006 та 2012 роках (тоді хворіло майже 3 тисячі людей в області), та у 2018-2019 роках (тоді кількість хворих була значно більшою – 18 тисяч).

"Вірус кору є таким, що раз у 5-6 років викликає зростання захворюваності серед населення. Від останнього масового зараження у 2018-2019 роках вже пройшло 5 років, тож очікуємо, як знову поведе себе вірус. Від початку року в області зафіксували 3 випадки кору у дорослих. Прогностично це є несприятливою ознакою. Власне тому актуальність кампанії Catch up є надзвичайно великою, ми до неї готувалися" – пояснила Іванченко.

Зазначимо, кір – це захворювання дихальних шляхів, яке відоме своїми ускладненнями, дуже легко передається.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.