Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Червоноград

П'ятниця, 4 серпня 2023, 14:08

Червоноград пропонують перейменувати на Кристинопіль

Червоноград

Український інститут національної пам'яті рекомендує перейменувати Червоноград і село Червоне на Львівщині.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради. 

Український інститут національної пам'яті рекомендує перейменувати місто Червоноград та село Червоне у Золочівському районі.

Щодо Червонограда, то фахівці інституту зазначають, що історичною назвою міста є Кристинопіль, який увійшов до складу СРСР 15 лютого 1951 року на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, внаслідок чого Польща отримала Устрики Долішні.

У тому ж 1951 році місто перейменували на Червоноград й за часів СРСР воно розвивалося як шахтарське.

"Рекомендація переназвати місто від Інституту національної пам'яті означає, що, згідно з законом про деколонізацію, який набув чинності 27 липня 2023 року, впродовж шести місяців влада міста має оголосити громадські слухання та вибрати одну із запропонованих жителями назв. Назва "Червоноград" на обговорення більше не виноситься. Якщо цього не зроблять до кінця січня, відповідним розпорядженням переназвати місто може голова громади, а з квітня 2024 року – начальник обласної військової адміністрації" –пояснив депутат Львівської обласної ради, учасник робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Захар Миляник.

Нагадаємо, у червні цього року Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати 24 населених пункти Львівщини, які пов'язані з російською імперською політикою. У цей перелік включили Червоноград й село Червоне у Золочівському районі.

Додамо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Однак через декілька днів комісія скасувала своє рішення про перейменування Червонограда та смт Красне.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.