Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

газопостачання

Вівторок, 29 серпня 2023, 11:40

На Львівщині просять не допустити порушення мораторію щодо підвищення тарифів на газ

газопостачання

"Служба комфорту споживачів" вважає, що з вересня тарифи на послуги з розподілу природного газу для мешканців області підвищать на 13,4%.

За інформацією проєкту "Служба комфорту споживачів", з 1 вересня цього року для споживачів міста Львова та Львівської області можуть незаконно підняти тарифи на розподіл природного газу.

Зокрема, з розміщених на сайті НКРЕКП матеріалів до засідання комісії на31 серпня цього року, для Львівської філії ТОВ "Газорозподільні мережі України" планують встановити тариф на розподіл природного в розмірі 1,69 грн за 1 м³ на місяць (без урахування ПДВ), що майже на 13,5% вищий за той, який первинно був встановлений для ТОВ "Газорозподільні мережі України" в грудні 2022 року.

"З 1 вересня 2023 року всі споживачі природного газу переходять на обслуговування від АТ "Львівгаз" до ТОВ "Газорозподільні мережі України". Отже мають право на оплату за розподіл природного газу по тарифу встановленому для Газмереж в грудні 2023 року в розмірі 1,49 грн за 1 м³ на місяць (без урахування ПДВ). Однак НКРЕКП має намір підняти для Львівської області цей тариф на 13,4%, практично зрівнявши його з тим, який діяв у АТ "Львівгаз".

Таке підняття вважаємо порушенням мораторію запровадженого ЗУ від 29 липня 2022 року № 2479-IX "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування" – заявляють у "Службі комфорту споживачів".

Натомість вчора, 28 серпня, голова "Нафтогазу" Олексій Чернишов заявив, що вартість газу для виробництва тепла для населення та бюджетних установ на наступний опалювальний сезон залишиться без змін.

"Хочу усіх заспокоїти: ціна на газ для таких споживачів, як домогосподарства, залишиться стабільною – це 7,96 грн, тобто та, яка була і минулого року. Також у нас діють спеціальні умови постачання газу для підприємств теплокомуненерго" –  наголосив Олексій Чернишов.

За його словами, уряд ще 22 серпня цього року прийняв постанову, якою продовжив дію покладання спеціальних обов’язків.

"Таким чином, газ для підприємств ТКЕ буде постачатися за ціною 7,42 грн за кубометр" – додавв Чернишов.

Нагадаємо, 22 серпня цього року уряд продовжив дію механізму покладання соціального обов’язку на ринку природного газу до середини квітня 2024 року.

Додамо, НКРЕКП з 30 червня підвищила тарифи на електроенергію для бізнесу майже вдвічі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.