Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Прес-реліз,   Четвер, 14 вересня 2023, 17:58

Що таке криптовалюта: все, що потрібно знати про цифрові гроші

Криптовалюта курс може як підвищити на 1000%, так і сильно впасти, оскільки таке вже траплялося.

Екосистема цифрових валют пропонує революційний підхід до фінансів та технологій. Це викликає інтерес до таких активів у дедалі більшої кількості людей. А збільшення попиту впливає на те, що ціна на криптовалюту зростає. Постійні стрибки курсу – те, на чому сьогодні заробляють криптотрейдери та інвестори. Якщо ви теж вирішили стати частиною криптоіндустрії, то слід починати з азів, розібравшись у базових поняттях.

Що таке крипта та в чому її унікальність?

Це форма цифрових грошей, за допомогою якої фізичні особи можуть передавати у цифровому вигляді еквівалент вартості. Може виникнути питання, чим подібна система відрізняється від PayPal або цифрової банківської програми, яка встановлена практично у кожної сучасної людини. Якщо говорити образно, то всі вони служать для однакових цілей – грошові перекази, оплати покупок на сайтах та ін. Але внутрішній устрій кардинально відрізняється.

Цифрові монети привертають увагу своїми унікальними характеристиками. Але головна функція залишається незмінною – бути системою електронних грошей, яка не належить жодному з контрагентів. Вивчаючи, що таке крипта, насамперед варто сказати про її децентралізований характер. У цій системі немає місця для центрального банку. Група користувачів не може внести коригування до чинних правил, якщо немає згоди всіх сторін. Учасники мережі (ноди) запускають ПЗ, яке є об’єднуючим фактором з іншими учасниками, що дозволяє обмінюватися інформацією між собою. Децентралізація криптомереж потрібна для того, щоб максимально підвищити стійкість до відключення та цензури.

Цифровим валютам характерно те, що всі ноди зберігають копії бази даних. Кожна з них є власним сервером, який демонструє ефективну роботу. Навіть якщо частина нод перейде в автономний режим, інші вузли мережі зможуть і надалі отримувати інформацію від функціонуючих нод. Як результат – крипта працює 24/7, 365 днів на рік. З її допомогою ви можете передавати вартість з будь-якого куточка планети за наявності інтернету. При цьому не потрібна участь посередників. З цих причин криптовалюта вважається вільною від обмежень: кожен бажаючий може виконувати грошові перекази, маючи підключення до мережі.

Хто створив криптовалюту?

Щоб розібратися в цифрових активах, можна вивчити, що таке Біткоїн. Протягом багатьох років робилися спроби створення системи цифрових валют. Але першою криптомонетою став саме Біткоін, який з'явився на ринку у 2009 році. Його творцем став Сатоші Накамото. Це псевдонім, за яким ховається людина чи навіть група розробників. Справжня особистість винахідника залишається невідомою й досі.

На базі Bitcoin з'явилося багато інших криптоактивів. Одні з них хочуть стати прямими конкурентами головної криптовалюти ринку, інші прагнуть запропонувати такий функціонал, який не реалізований у Біткоїні. Сьогодні ви можете зустріти блокчейни, які дають користувачам можливість не просто отримувати та відправляти крипту, а й запускати децентралізовані програми за допомогою смарт-контрактів. Одним із найяскравіших прикладів подібного блокчейну став Ethereum.

Як працює криптовалюта: майнінг

Для обробки криптотранзакцій не потрібні якісь особливі дії: просто завантажте спеціальний софт та підключіться до мережі. Далі ваш комп'ютер стає частиною процесу створення зашифрованих ланцюжків та блоків, а також розпочинає обробку транзакції у фоновому режимі. З боку користувача це виглядає так: ПК просто працює, а на криптогаманець надходять цифрові активи. Процес видобутку крипти називається майнінгом. А термін «майнери» означає самих власників обладнання, яке займається обробкою криптотранзакцій.

Враховуйте, що згодом умови майнінгу змінюються та стають жорсткішими. Майнерам доводиться постійно конкурувати між собою за оброблювані транзакції. Переможцем стає той, хто робить це більш ефективно та має менші витрати на електроенергію та оптимізовану продуктивність. Підвищувати результативність майнінгу можна шляхом збільшення потужності обладнання. Наприклад, якщо 10 років тому для цього підійшов би звичайний ігровий комп'ютер, то вже сьогодні необхідно створювати майнінг-ферму, вартість якої становитиме десятки тисяч доларів.

Принцип роботи криптогаманців

Криптовалюта – це цифрові гроші, безпека яких визначена криптографією. Їхнє функціонування передбачає передові математичні алгоритми, які відповідають за безпечні криптотранзакції. Крім того, це гарантує захист даних від несанкціонованого доступу та маніпуляцій. На алгоритми лягає дві основні функції:

  1. Збереження конфіденційності користувачів.
  2. Перевірка справжності транзакцій.

Усі операції всередині блокчейна є публічними, при цьому адреси забезпечують часткову анонімність. Іншими словами, кожен охочий може переглянути список транзакцій у блокчейні, але встановити особу учасників не так і просто. Подібним чином працюють методи криптографії (хеш-функції та цифрові підписи). Автономність цифрових активів стала можливою завдяки технології блокчейн – розподіленої мережі комп'ютерів. Це свого роду децентралізований цифровий реєстр, в якому знаходяться відомості про транзакції на спеціалізованих комп'ютерах у мережі. Такі комп'ютери називаються ноди, які зберігають копію реєстру. Закладений у систему алгоритм консенсусу захищає її, відхиляючи некоректні чи підроблені копії.

Завдяки розподіленому характеру архітектури підвищується безпека всієї мережі. Не існує єдиної точки відмови на кшталт банківського сховища, доступ до якого може опинитися у зловмисників. Криптовалюта для чайників розповідає про те, що користувачі можуть здійснювати переказ грошей безпосередньо один одному. Для цього відправник ініціює криптопереказ шляхом створення цифрового підпису, для чого використовується приватний ключ. Далі транзакція потрапляє в мережу, а ноди підтверджують її, перевіривши цифровий підпис та достатню кількість монет у відправника.

Якщо транзакція пройшла перевірку, вона додається в новий блок, який далі потрапляє в існуючий блокчейн. Хоч система і здається складною, але насправді всю роботу беруть на себе майнери. Більшість моментів оминають звичайних користувачів стороною.

Як зберігати крипту?

Після того як ви купили цифрові валюти, потрібно подбати про їхнє надійне зберігання. Для цього існують криптогаманці, які забезпечують захист від злому та крадіжки. Вони можуть бути представлені фізичними носіями чи онлайн-програмами. Сучасні криптобіржі пропонують послуги гаманця, за рахунок чого зберігання крипти відбувається на самій платформі. Криптосховища автоматично створюються на криптобіржі WhiteBIT, Binance, Huobi та ін.

Перед тим, як визначитися з цифровим гаманцем, потрібно розібратися, які вони бувають. Умовно всі сховища можна поділити на дві категорії:

  1. Гарячі. Це криптогаманці, які використовують онлайн-програми для захисту приватних ключів до ваших криптоактивів.
  2. Холодні. Їх ще називають апаратними. Від попереднього виду відрізняються тим, що є автономними пристроями та носіями, які гарантують безпечне зберігання закритих ключів.

Апаратні криптогаманці виконані у вигляді спеціальних пристроїв, які необхідно попередньо придбати.

Від чого залежить курс криптовалют?

Від фіатних валют крипта відрізняється тим, що немає прив'язки ні до нафти, ні до золота. На зміну вартості впливає обмежена емісія, як це прийнято у Біткоіна, та зниження чи підвищення попиту. Bitcoin можна порівняти з корисною копалиною платиною – матеріал лімітований у світі, при цьому його не можна створювати штучно. Популярність криптовалюти в Україні та світі загалом викликана тим, що її не можна підробити. Але експерти з криптоіндустрії попереджають, що це високоризикований актив. Ще одна проблема – багато держав досі забороняють операції із цифровими монетами на офіційних ринках.

Це відбувається через високу волатильність криптовалют та відсутність понять, які б допомогли регламентувати криптоактиви. Цифрові валюти не схожі на звичайні, але й майном їх назвати не можна. Регуляторів бентежить і те, що крипту неможливо контролювати. Але тенденції сучасної економіки вказують на те, що країни рано чи пізно мають задуматися про легалізацію цифрових грошей.

Що таке ринкова капіталізація?

Якщо ви вже можете пояснити, що таке криптовалюта простими словами, то можна переходити до аналізу ринкової капіталізації. Це метрика, за допомогою якої можна визначити відносний розмір та вартість крипти. Для розрахунку показника необхідно помножити поточний курс криптоактиву на загальну кількість монет у обігу. Але вам не потрібно робити всі розрахунки самостійно, оскільки багато криптоплатформ вже надають ці дані.

Ринкова капіталізація необхідна для ранжування криптовалют. Високий показник говорить про стабільність та популярність монети, низький – про підвищену спекулятивність або волатильність. Але важливо розуміти, що це лише один із багатьох факторів, який бере участь в оцінці потенціалу крипти. Додатково варто дослідити технологію, команду, токеноміку, варіанти застосування та ін.

В яку криптовалюту інвестувати?

З кожним роком кількість цифрових валют зростає. Незважаючи на падіння вартості, саме Біткоїн залишається найвідомішою та найдорожчою криптомонетою. Більшість інших активів залежить від курсу BTC. Щоб розглянути інші проєкти, слід розуміти, до якого виду вони належать:

  • Стейблкоїни – криптовалюти із прив'язаним курсом.

Така крипта забезпечена матеріальними активами – світовою валютою, золотом, нафтою та ін. Її відрізняє відносно стабільна ціна. Наприклад, стейблкоін Tether (USDT) має прив'язку до долара США. Його курс практично дорівнює 1:1. Але такі криптовалюти не можуть бути гарантією надійності. В історії зафіксовано, як TerraUSD (UST) втратила прив'язку до долара, після чого вартість знизилася до небувалих показників.

  • Криптовалюти із вільним курсом.

Така крипта – це цифрові валюти, які існують самостійно та не залежать від чогось. Яскравий приклад – Ethereum. Криптовалюта курс може як підвищити на 1000%, так і сильно впасти, оскільки таке вже траплялося.

Вибирати криптоактиви для покупки, щоб зберегти капітал та інвестиції, необхідно максимально обережно. Крипторинок відрізняється нестабільністю, через що завжди є ризик втратити весь капітал. Базою вашого інвестиційного портфеля мають стати ті монети, які вже давно існують та представлені на більшості великих криптобірж.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.