Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

декомунізація на Львівщині

loda.gov.ua

П'ятниця, 15 вересня 2023, 15:13

На Львівщині залишилось демонтувати 70 радянських пам'ятників

декомунізація на Львівщині

Станом на сьогодні в області демонтували 221 об'єкт радянської пропаганди.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Станом на 14 вересня, від початку року на території Львівської області демонтували 221 радянський памʼятник, натомість залишилось знести ще близько 70 об’єктів.

Зокрема, цього тижня на Львівщині демонтували ще шість радянських памʼятників: у Ясенівцях, Яснищі, Нем’ячі та Єлиховичах на Золочівщині, у Підгайчиках Глинянської громади Львівського району та в Верині Розвадівської громади Стрийського району.

Також у Дрогобицькому районі залишається 7 обʼєктів, які підлягають демонтажу. Чотири з них – у Дрогобицькій громаді, по одному – у Східницькій та Меденицькій громадах, завершити демонтаж меморіалу найближчим часом планують і в Трускавці.

"Дрогобиччина дуже активно і швидко включилася у процес декомунізації. Наприклад, Бориславська громада позбулася всіх чотирьох маркерів тоталітарного режиму, що були на її території, ще 2022 року. Загалом у районі ми нарахували на початку 2023 року 19 радянських памʼятників чи обʼєктів символіки. Наразі залишається 7. Один із них – велика зірка на стелі Народного дому в Брюховичах. Для її демонтажу потрібен час та кошти, але якщо це робити не за гроші бюджету, а пошукати небайдужих підприємців, які мають будівельні матеріали та відповідне обладнання, то можна зекономити і час, і міські кошти. І в таких спосіб залучити громаду та навіть зробити рекламу проукраїнському бізнесу" – пояснив депутат Львівської обласної ради, голова міжфракційної депутатської групи "Декомунізація та деколонізація Львівщини" Захар Миляник.

Нагадаємо, станом на 8 серпня в області демонтували 173 об'єкти радянської пропаганди.

Додамо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Додамо, раніше Верховна Рада прийняла законопроєкт, яким заборонила давати географічним об'єктам назви, пов'язані з Росією та її діячами.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.