Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

сесія Львівської міськради

Четвер, 28 вересня 2023, 11:38

Депутати Львівської міськради виступили проти недопущення вилучення коштів місцевих громад

сесія Львівської міськради

Депутати звернулися до президента та ВРУ з вимогою не вилучати ПДФО у громад та доопрацювати закон про підтримку обороноздатності держави.

Сьогодні, 28 вересня, на сесії Львівської міської ради депутат фракції Європейська Солідарність Володимир Марусяк зачитав звернення до президента та Верховної Ради щодо підтримки ЗСУ та недопущення вилучення коштів місцевих громад.

"Обмеження місцевого самоврядування, руйнування реформи децентралізації через позбавлення бюджетів громад податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – неприпустимі. Неприйнятними є аргументи, ніби саме ці кошти будуть спрямованими нашим військовим.

Насправді відібрані у місцевих громад кошти скерують не військовим, а двом відомствам, де контроль їхнього використання буде ускладненим: Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації (ДСТЗІ) і Міністерству стратегічної промисловості.

За звичною практикою, це означатиме збільшення корупційних скандалів, а не покращення забезпечення військових" – йдеться у тексті звернення.

Марусяк заявив, що сьогодні необхідно спрямувати кошти власне на підтримку військових: озброєння, оснащення пунктів постійної дислокації тощо та дбати про те, чого потребують військові. Крім того, проводити закупівлі прозоро, ефективно і швидко, що можуть забезпечити саме місцеві бюджети.

Також є необхідність залишити достатньо коштів для обладнання сховищ, облаштування фортифікаційних позицій та інших питань захисту українців: і на фронті, і в громадах.

У зверненні вказано, що для підтримки військової промисловості найбільш ефективним способом є надання бюджетних кредитів з 0% ставкою. Це примусить контролювати кошти як державним органам, так і підприємствам.

"Вимагаємо відмовитися від позбавлення місцевих громад законних надходжень. Натомість закликаємо ВРУ під час доопрацювання проєкту ЗУ "Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України" (№10037) внести до нього положення, передбачені у проєкті ЗУ "Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо збільшення фінансової підтримки обороноздатності держави" (№10037-2)" – наголосив Володимир Марусяк.

Депутати закликають передбачити:

- 70% коштів з ПДФО військових спрямувати місцевим громадам на потреби військових (та соціальний захист сімей військових), за поданнями військових частин;

- 30% коштів з ПДФО військових спрямувати місцевим громадам на облаштування захисних споруд;

- 100% коштів дорожнього фонду слід передати до основного фонду держбюджету і спрямувати на бюджетне кредитування військової промисловості.

"Децентралізація – основа української стійкості. Маємо зберегти і посилити механізми, які зміцнюють нашу країну і зв’язок громадян із Збройними Силами України" – додав Марусяк.

Додамо, раніше Міністерство фінансів виступило з ініціативою скеровувати 100% податків, які сплачуються з зарплат військовослужбовців, до державного бюджету. Проти цього рішення виступила Асоціація міст України та безліч місцевих громад, які наголошують, що вилучення у громад частини податку на доходи фізичних осіб зруйнує систему оборони країни.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.