Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

обмін валют

Вівторок, 3 жовтня 2023, 11:41

Нацбанк скасував фіксований курс

обмін валют

Національний банк перейшов у режим керованої гнучкості обмінного курсу.

Про це повідомляє Національний банк України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Від сьогодні, 3 жовтня, Національний банк України, який з кінця липня 2022 року утримував офіційний курс гривні у 36,5686 грн за долар, перейшов у режим керованої гнучкості обмінного курсу.

"У цьому режимі офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року" – зазначили Нацбанку.

В банку пояснили, завдяки компенсації структурного дефіциту курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так і знижуватися, реагуючи відповідним чином на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку.

"Крім того, Національний банк значно обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного ослаблення гривні, так і істотного зміцнення" – наголосили у Нацбанку.

Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше. Тобто, курс продажу валюти в готівковому сегменті, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, й надалі визначатиметься попитом та пропозицією на ньому.

Формування банками карткового курсу також відбуватиметься за тими ж правилами, що й раніше.

У Нацбанку додали, що керована гнучкість офіційного курсу стане механізмом для адаптації економіки до зміни внутрішніх і зовнішніх умов, а також важливою передумовою для повернення до інфляційного таргетування в майбутньому.

Зазначимо, на початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Нацбанк зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн за 1 долар, а у липні 2022 року збільшив до 36,57 грн за 1 долар.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.