Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Львівський історичний музей

Львівська обласна рада

Четвер, 12 жовтня 2023, 16:08

Львівський історичний музей відзначає 130-річчя від дня заснування

Львівський історичний музей

Комунальний заклад Львівської обласної ради "Львівський історичний музей" відзначає 130-річчя від дня заснування.

Сьогодні, 12 жовтня, комунальний заклад Львівської обласної ради "Львівський історичний музей" відзначає 130-річчя від дня заснування. У програмі святкування – урочиста академія та відкриття виставки "Автограф Музею".

Участь в урочистостях взяли в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод, начальник Львівської ОВА Максим Козицький, депутати Львівської обласної ради Тетяна Письменна і Святослав Шеремета, науковці, музейники, громадськість.

"У світлі нинішньої нашої великої боротьби з тим самим, що й сто років тому, російським окупантом, я хочу насамперед подякувати вам, наші музейники, та вашим попередникам за збереження памʼяті, ідентифікації та всіх тих артефактів, які є їх носіями. Бо пам'ять і знання – це сила людини, народу, нації і держави. Стирати пам'ять про народ – це нищити його культурні й історичні пам'ятки, грабувати музеї, палити і знецінювати.Все це у різні способи наш ворог чинив на нашій землі і намагається робити і нині. Знищення культурного пласту – це також форма геноциду народу.

Відомо, що музейники – творять історію, передають її новим поколінням українців. Тому з початком повномасштабної війни працівники Львівського історичного музею включилися у процес збереження історичних пам'яток не тільки Львівщини, а й всієї України.Сьогодні надзвичайно важливо, щоб діти та молодь відвідували музеї, щоб українці, які виїхали за кордон, мали змогу продовжувати пізнавати українську історію і ділитися своїми знаннями з іноземцями. Будемо робити все, щоб наш музей розвивався, щоб сюди приходили діти та дорослі, щоб історія і надалі кувала міць у наших серцях. Перемоги нам усім! Слава Україні!", – сказав у вітальному слові Юрій Холод.

Директор Львівського історичного музею Роман Чмелик, звертаючись до присутніх, розповів як працював музей з початку повномасштабної війни.

"Ми цілодобово демонтували постійні експозиції, щоб якомога швидше забезпечити безпеку зберігання наших найцінніших збірок. Так само ми зустрічали вагони з пам’ятками музеїв зі сходу. Від моменту відновлення роботи музею – 18 травня 2022 року і до сьогодні нас відвідало приблизно 250 тис. осіб, а з початку 2023 року – 140 тис. осіб. Третина від названої кількості – діти. За час війни ми реалізували 10 міжнародних проєктів для популяризації України за кордоном. Серед працівників нашого музею є воїни, які зараз зі зброєю в руках боронять нашу державу, також є поранені на війні та один загиблий – Микола Майорчак", – сказав Роман Чмелик.

За внесок у розвиток музейної справи та з нагоди 130-річчя Львівського історичного музею Юрій Холод відзначив нагородами Львівської обласної ради працівників музею та директора комунальної установи Романа Чмелика.

Довідково:Львівський історичний музей – один з найстаріших і найбагатших музеїв України. Заснований у 1893 році як Історичний музей міста Львова. У 1940 році Історичний музей міста Львова та Національний музей імені короля Яна ІІІ (засн. 1908 р.) об'єднали в одну установу – Львівський історичний музей (ЛІМ). До його фондів увійшли також окремі колекції розформованих львівських музеїв, зокрема, Музею імені князів Любомирських, Музею Наукового Товариства імені Шевченка, Музею Ставропігійського інституту.

Збірки ЛІМу налічують понад 370 тис. музейних предметів. Окремі пам'ятки є раритетами світового значення – рукописні і стародруковані книги ХІІ-ХVІІ ст., найдавніші графічні види Львова ХVІІ-ХVІІІ ст., зброя, меблі, фотосвітлини, печатки, філателія, бони, старовинні ордени багатьох країн Європи і Азії та ін.Щорічно музей відвідують 400 тис. гостей. Музейники організовують понад 100 заходів: виставок, презентацій, просвітницьких заходів тощо. Музейні пам'ятки та колекції експонувались на виставках у Нью-Йорку, Лондоні, Відні, Парижі, Празі, Варшаві та інших містах Європи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.