Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

банкомат

П'ятниця, 27 жовтня 2023, 14:50

Нацбанк зменшив облікову ставку до 16%

банкомат

Національний банк України зменшив облікову ставку з 20% річних до 16%.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України. 

Вчора, 26 жовтня, правління Національного банку України ухвалило рішення зменшити облікову ставку до 16% річних.

У Нацбанку заявили, що облікову ставку зрівняють зі ставкою за депозитними сертифікатами овернайт.

"У такий спосіб Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі" – пояснив голова правління Нацбанку Андрій Пишний. 

У регуляторі пояснили, що модернізація операційного дизайну монетарної політики посилить сигнальну роль облікової ставки в умовах структурного профіциту ліквідності. Це, зокрема, дасть змогу Нацбанку утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близькими до облікової ставки.

"У результаті зросте спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки. Утримання незмінними ставок за операціями НБУ з банками наразі узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів, що важливо для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості на прогнозному горизонті" – додав Пишний. 

Нагадаємо, у червні 2022 року Національний банк України підвищив облікову ставку з 10% до 25% річних, а у липні цього року вирішив зменшити її до 22%.

Натомість у вересні облікову ставку зменшили до 20%.

Додам, з жовтня цього року Нацбанк скасував фіксований курс гривні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.