Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

"АллатРа"

npu.gov.ua

Четвер, 2 листопада 2023, 14:33

Поліція виявила та обшукала осередки секти АллатРа на Львівщині

"АллатРа"

Поліцейські ліквідували діяльність проросійської секти "АллатРа", яка просувала в Україні прокремлівські ідеї.

Про це повідомила пресслужба Національної поліції України.

Правоохоронці провели 74 обшуки та заблокували 20 осередків релігійної секти "АллатРа", яка діяла в інтересах РФ, зокрема й на території Львівщини.

"Учасники угруповання публічно пропагували ідеї створення "союзу слов'янських народів", "миру за будь-яку ціну" та інші прокремлівські наративи, а в поліцейському аудіоперехопленні приватних розмов їхніх керівників на початку російського вторгнення – обговорюють необхідність ракетних ударів по цивільних громадянах та об’єктах на заході України з метою зламати спротив українців у війні" – наголосили у поліції.

Члени секти розповсюджували проросійську пропаганду на телебаченні, радіо та у соціальних мережах, в яких зібрали більш ніж пів мільйона підписників.

"Таке охоплення онлайн-аудиторії дозволило організаторам керувати нею дистанційно з однієї з країн Євросоюзу, куди вони виїхали навесні 2022 року, використовуючи підробні документи про зняття з військового обліку. За цей час ватажки "АллатРа" встигли створити "філії" в рф, білорусі та декількох країнах Європи і Азії" – йдеться у повідомленні.

Під час обшуків в штабах секти та місцях мешкання її членів в Київській, Харківській, Кіровоградській, Сумській, Дніпропетровській, Львівській, Волинській та інших областях правоохоронці виявили докази незаконної діяльності фігурантів, включаючи документи, пропагандистську літературу російських авторів, окультну символіку, портрети Путіна, російську валюту і зброю.

Лідеру та іншим п’ятьом організаторам секти повідомили про підозру за чотирма статтями ККУ, а саме: державна зрада (ст. 111); виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ст. 436-2), виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та нацистського тоталітарних режимів (ст. 436-1) та створення, керівництво злочинною спільнотою або організацією, а також участь в ній (ст. 255).

Злочинцям загрожує покарання – до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або довічне позбавлення волі.

Додамо, раніше міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заперечила свою причетність до секти "АллатРа".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.