Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

бюджет Львівщини

П'ятниця, 24 листопада 2023, 15:22

Понад 70% бюджету Львівщини у 2024 році піде на зарплати працівникам

бюджет Львівщини

Максим Козицький презентував бюджет Львівщини на 2024 рік.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Доходи обласного бюджету на 2024 рік становитимуть 6,168 млрд грн, що на 39% менше, ніж бюджет Львівщини у 2023 році, через спрямування ПДФО від військових частин до державного бюджету, а також скасування всіх державних субвенцій та дотацій, які діяли у попередні роки (освітньої субвенції та субвенції на утримання доріг).

Як пояснив Козицький, у торік лише на програму "Дорожній фонд" з держбюджету спрямовували близько 1,2 млрд грн.

Крім цього, 72% або 4,4 млрд грн обласного бюджету на 2024 рік – це захищені видатки, що охоплюють виплату зарплати працівникам комунальних закладів області, покриття вартості енергоносіїв та утримання цих закладів.

Козицький наголосив, що у категорію захищених видатків не увійшли витрати на святкові заходи, преміювання, закупівлю квітів чи подарунків.

На області програми у 2024 році з бюджету Львівщини передбачили 1,6 млрд грн або 26% бюджету, з яких 776 млн грн – витрати на підтримку медикаментами, які не покриває НСЗУ, соціальні виплати для населення, підтримка молоді, обласного радіо та телебачення.

Натомість з 846 млн грн, якими Львівщина може вільно розпоряджатися, 400 млн грн передбачили на програму "Безпечна Львівщина", а 100 млн грн – на утримання доріг.

Резервний фонд обласного бюджету у 2024 році складе 200 млн грн і передбачений на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій. 

Нагадаємо, у жовтні цього року в області обмежили здійснення непершочергових видатків з місцевих бюджетів Львівщини, а  8 листопада Верховна Рада України прийняла законопроєкт № 10037, згідно з яким з місцевих громад до держбюджету вилучається податок на доходи фізичних осіб, який вони отримують від зарплат військовослужбовців, правоохоронців, працівників СБУ того.

Додамо, у бюджеті Львівщини 2023 року заклали понад 2 млрд грн на реалізацію обласних програм, з яких 60 млн грн виділили на програму, з якої виплачуються премії чиновникам Львівської ОВА.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.