Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

AHF Checkpoint Львів

AHF Checkpoint Львів

Прес-реліз,   П'ятниця, 1 грудня 2023, 14:10

В AHF Checkpoint Львів можна пройти швидке тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В, С та сифіліс

AHF Checkpoint Львів

1 грудня, у День боротьби зі СНІДом, в усьому світі проводяться акції, які нагадують про важливість регулярного тестування на ВІЛ.

Пункт швидкого тестування на ВІЛ AHF Checkpoint Львів, створений Фундацією АнтиСНІД США в Україні (AHF Ukraine), присвятив цей день відкритій зустрічі з львів'янами та гостями міста для підвищення знання про ВІЛ, заохочення до свідомого ставлення до свого здоров'я та необхідності перевіряти свій ВІЛ-статус.

Станом на 1 жовтня 2023 у Львівській області під медичним наглядом перебуває 4493 ВІЛ-позитивних пацієнти, поширеність ВІЛ становить 182,7 на 100 000 населення. За 10 місяців 2023 року у Львівській області було зареєстровано 442 нових випадків інфікування ВІЛ-інфекції та 44 людини померли через хвороби, зумовлені ВІЛ.

За даними Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, станом на вересень 2021 рік зросла захворюваність на СНІД – до 7,1 випадку на 100 тис. населення. Це пов’язано з тим, що майже 40% ВІЛ-позитивних отримують діагнози на пізній стадії захворювання через пізнє звернення. При цьому померли від хвороб, зумовлених СНІДом, 17 осіб, завдяки розширенню антиретровірусної терапії.

Тестування на ВІЛ є єдиним способом дізнатися про власний ВІЛ-статус. Виявлення захворювання на ранніх стадіях дозволяє вчасно розпочати лікування – антиретровірусну терапію, щоб дати ВІЛ-позитивній людині тривале та повноцінне життя і захистити оточуючих від поширення захворювання.

"Важливо, щоб люди знали і розуміли, ВІЛ сьогодні – це хронічне інфекційне захворювання, а не смертний вирок і не покарання за "погану поведінку". За умови регулярного тестування можна своєчасно дізнатися про ВІЛ-позитивний статус для того, щоб якомога швидше розпочати лікування — антиретровірусну терапію. Сучасне лікування є ефективним та дозволяє прожити довге і щасливе життя. Саме тому ми закликаємо всіх дбати про своє здоров'я, дотримуватися заходів профілактики, користуватися презервативами при сексуальних контактах і тестуватися на ВІЛ. Процедура і отримання результату займає всього 15 хвилин, є безкоштовною та конфіденційно" – зазначила AHF тест-координатор Юлія Квасневська.

За даними Центру громадського здоровʼя, обсяг послуг із тестування на ВІЛ з початку року збільшився на 40% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. У Львівській області показник зріс навіть більше – на 74,4%.

У 2018 році Фундація АнтиСНІД США в Україні (AHF Ukraine) відкрила AHF Checkpoint Львів за адресою вул. Антоновича, 20.

У закладі можна зробити безкоштовний експрес-тест на ВІЛ, вірусні гепатити В та С і сифіліс, безкоштовно отримати презервативи, проконсультуватися щодо ризиків інфікування, профілактики ВІЛ-інфекції, безпечної сексуальної поведінки та отримати психологічну допомогу в атмосфері довіри та дружньої підтримки, без упереджень та осудження.

AHF Checkpoint Львів працює для всіх охочих за графіком: Пн-Пт, з 9:30-20:00, а також в Сб, з 11:00-14:00.

Додамо, AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД США в Україні) з 2009 року надає безкоштовні медичні послуги для понад 70 тисяч ВІЛ+ людей у 22 регіонах України у партнерстві з державними установами та неурядовими організаціями.

AHF Ukraine ініціює відкриття центрів, де люди можуть безкоштовно проходити тестування на ВІЛ та супутні інфекції (гепатит В, гепатит С та сифіліс), отримувати лікування, а також кваліфіковані консультації щодо захворювання на ВІЛ, профілактику інфікування та поширення.

Так, у 2017 AHF Ukraine відкрила в Одесі клініку Test & Treat, у 2018 – Checkpoint Львів, у 2022 – Wellness Center в Одесі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.