Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Скульптура Скорботного Христа

Понеділок, 4 грудня 2023, 12:55

До Львова повернули відреставровану фігуру скорботного Христа з каплиці Боїмів

Скульптура Скорботного Христа

Скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів демонтували наприкінці 2021 року та перевези до Варшави на реставрацію.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.
 
За словами радниці міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілії Онищенко до Львова з Польщі повернули відреставровану скульптуру Скорботного Христа, що з каплиці Боїмів. Вже з середини січня наступного року вона буде доступна для огляду у межах українсько-польської виставки "Те, чого не видно". Експозиція буде представлена в одному з музеїв Львова. На верхівку каплиці Боїмів скульптуру повернуть після реставрації куполу.

Скульптуру Скорботного Христа з каплиці Боїмів демонтували наприкінці 2021 року, оскільки вона перебувала в аварійному стані та потребувала реставрації.

"Реставрувати фігуру Христа планували тут. З Польщі мали привезти спеціальний лазерний пристрій для її очистки. Але розпочалась війна, привезти цей пристрій вони не могли. Тоді було запропоновано перевезти скульптуру до Варшави. Перевезли, провели детальні дослідження, відреставрували. Також доповнили втрачені елементи, зокрема німба та тернового вінця. Роботи фінансувала польська фундація "Полоніка" – розповіла Лілія Онищенко.

Після реставрації, з 24 жовтня до 25 листопада скульптура Скорботного Христа експонувалась на виставці  в одній з галерей Варшави.

 

Нагадаємо, фігуру Ісуса Христа на куполі родинної усипальниці Боїмів у Львові  встановили приблизно у 1597-1605 роках. До її створення долучився вроцлавський будівничий Андрій Бемер – видатний скульптор Центрально-Східної Європи. Пам’ятка є унікальною і має велику архітектурну та мистецьку цінність. У камені під двометровою скульптурою Христа викарбувані слова: "Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим ніж моє".

Нагадаємо, 2021 році вапнякову скульптуру Скорботного Христа вагою 280 кілограмів, віком понад 400 років, вперше в історії демонтували з купола каплиці Боїмів у Львові через активний процес руйнування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.