Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Тадей Едер

Неділя, 17 грудня 2023, 10:44

Помер колишній директор Львівської національної опери Тадей Едер

Тадей Едер

Під його керівництвом театр досяг значних успіхів та визнання. 

Вчора, 16 грудня, стало відомо про смерть Тадея Едера (1943-2023), який був директором Львівської національної опери ім. Соломії Крушельницької з 1999 по 2019 роки.

Про це повідомила пресслужба театру у своїй сторінці у Facebook.

Тадей Едер народився 15 лютого 1943 року у Львові. Закінчив Львівський державний інститут мистецтв ім. І. Франка за спеціальністю "режисер опери". Працював режисером у Львівській, Харківській, Дніпропетровській та Одеській оперних театрах. У 1999 році був призначений директором Львівської національної опери.

Тадей Едер ініціював та реалізував багато творчих проєктів, серед яких перша у світі опера "Мойсей" Мирослава Скорика, яка отримала благословення Папи Римського, міжнародні конкурси оперних співаків ім. С. Крушельницької, гастролі у 29 країнах світу, встановлення скульптурних портретів видатних митців у Дзеркальній залі театру та багато іншого.

Тадей Едер був відзначений численними нагородами та званнями, серед яких орден "За заслуги" III, II та І ступенів, звання "Заслужений діяч мистецтв України", "Народний артист України", "Почесний громадянин Львова" та інші.

Парастас за покійним відбудеться 18 грудня о 19:00 у Соборі св. Юра. Прощання з Тадеєм Едером відбудеться 19 грудня з 10:00 у Львівській національній опері. Чин похорону розпочнеться о 12:00 на Личаківському кладовищі. 

Варіанти у 2019 році записали розмову з Тадеєм Едером, яку можна переглянути тут

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.