Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

credo-ua.org

Четвер, 14 березня 2013, 11:36

Франциск І став новим главою Римо-католицької церкви

Вчора, 13 березня, 76-річний кардинал із Аргетини Хорхе Маріо Берґольйо був обраний новим Папою Римським. 

Дим білого кольору із труби печі Сікстинської капели сповістив, що конклав завершився та кардинали прийняли своє рішення. 

Як повідомляє tvi.ua, ім'я Папи оголосив старший кардинал-протодиякон Римо-католицької церкви Жан-Луї Торан на балконі собору Св. Петра. За традицією він виголосив два слова на латині: "Habemus Papam", – що означає "у нас є новий Папа", та назвав Папу.

Франциск став 266-м Папа Римський. Тронне ім'я Франциск досі понтифіки не використовували, тому Хорхе Маріо Берґольйо став Франциском І. Він став першим в історії Папою вихідцем з Латинської Америки.

Обраний кардинал набрав більше 2/3 на свою підтримку. Наступника Бенедикта XVI, який пішов у відставку 28 лютого, вибирали 115 кардиналів зі всього світу.

Новий Папа Римський Хорхе Маріо Бергольйо (ісп. Jorge Mario Bergoglio) народився 17 грудня 1936 року в Буенос-Айресі (Аргентина) в родині італійського емігранта, залізничного робітника.

У 1958 році, закінчивши семінарію, вступив в "Братство Ісуса" (орден єзуїтів). Освіту продовжив у коледжах в містах Сан-Мігель, Санта-Фе і в Буенос-Айресі, а також у Єзуїтському університеті "Сальвадор" в Буенос-Айресі. Викладав літературу, філософію і теологію у католицьких коледжах Буенос-Айреса, був професором теологічного факультету в коледжі в Сан-Мігель.

Висвячений у сан священика в 1969 році. У 1970-і роках займав різні пости в єзуїтському ордені Аргентини. Упродовж 1980-1986 років перебував на посаді ректора філософського та теологічного факультетів коледжу "Сан-Хосе" в Сан-Мігель. Потім деякий час жив в Іспанії та Німеччині. 

У 1992 році був призначений допоміжним єпископом Буенос-Айреса і висвячений в єпископи. У червні 1997 року він став коад'ютором (єпископом з правом успадкування єпархії) архієпископа Буенос-Айреса, а з лютого 1998 року - архієпископом Буенос-Айреса (першим серед єзуїтів був удостоєний такого високого поста) і ординарієм католиків східного обряду в Аргентині. 

У лютому 2001 року зведений в кардинали-священики з титулом церкви Святого Роберта Белларміно.

Хорхе Бергольйо є членом Конгрегації у справах духовенства, Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств, Конгрегації інститутів посвяченого життя і товариств апостольського життя, а також членом Комісії по Латинській Америці та Папської ради у справах сім'ї. Учас діяльності Синоду єпископів 2005 року був обраний членом постсинодальної ради. У 2005-2008 роках очолював Єпископську конференцію Аргентини.

Як пише про Нового Папу Католицький часопис Credo, кардинал Бергольо відомий своєю скромністю, доктринальним консерватизмом і відданістю справі соціальної справедливості. Веде простий спосіб життя (живе в маленькій квартирі, відмовився від автомобіля з шофером на користь громадського транспорту і, за деякою інформацією сам готує їжу).

Вільно розмовляє італійською та німецькою мовах. Єзуїт.

Також, як передає РІСУ, новий Папа є вихованцем українського отця Степана Чміля, якому він студентом прислуговував під час Літургії.

"Новообраний Папа Франциск І є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базиліці св. Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіянської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої. Він добре знає наш обряд і навіть пам’ятає нашу Літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від’їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він радо погодився. Отож, Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу Літургію та обряд, про нашу духовність", - розповів глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук).

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.