Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пункт пропуску

Четвер, 21 грудня 2023, 11:37

Щоденно майже 6 тисяч чоловік призовного віку перетинають кордон

пункт пропуску

Майже половина з них це водії вантажівок, решту особи з інвалідністю та їх супроводжуючі, багатодітні батьки, непридатні військові та держслужбовці.

Про це на прес-конференції 20 грудня повідомив керівник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби Ігор Матвійчук.

За його словами, щоденно через західний кордон виїжджають приблизно 6 тисяч чоловіків призовного віку, з них 

"45% з цих чоловіків становлять водії вантажівок. Інша категорія одна з найбільших – це супровід осіб з інвалідністю, таких є 15%. Ще 8% займають непридатні до військової служби за станом здоров'я чоловіків. Також 5-6%  виїжджають багатодітні батьки. Крім цього, є військові, які їдуть на навчання, та держслужбовці, які їдуть у відрядження" – пояснив Ігор Матвійчук.

Він також пояснив, що найбільше неврегульоване питання з тими, хто супроводжує осіб з інвалідністю, тому ця система потребує чіткості і вдосконалення.

"Це дуже болюча для нас категорія, тому що в законодавстві не деталізовано систему контролю за такими особами. Проблема у тому, що одну особу з інвалідністю можуть супроводжувати різні особи на підставі одного документу – акту встановлення факту догляду, який можуть видавати на будь-кого. Він незахищений, його можна підробити. Одна особа з інвалідністю може переправити кількох, а перевірити чи повернулися попередні, фактично неможливо. Тому ця система потребує вдосконалення" – додав Ігор Матвійчук.

Він додав, що зараз є доручення віце-прем'єра стосовно розробки змін до законодавства до правил перетинання кордону. Міністерство соціальної політики повинно врегулювати це питання, щоб за однією особою з інвалідністю закріпити лише одного супроводжуючого, який повинен забезпечити виїзд особи з інвалідністю, а також повернення їх обох на територію України.

Нагадаємо, за 2023 рік на Львівщині 45% заявників змогли перетнути кордон через систему Шлях, інші 55% отримали відмову через те, що вони не підтвердили мету свого виїзду.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.