Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Промисловість

bnhukraina.ub.ua

П'ятниця, 15 березня 2013, 11:30

Дрогобич може забезпечити Україну нафтопродуктами

Потужностей українських запасів нафти вистачає для забезпечення українського внутрішнього ринку нафтопродуктами. Однак є дві проблеми: нафтопереробна галузь знищена, а нафтовидобуток скорочується.

Про це повідомив народний депутат України Ігор Васюник.

«Дрогобицький НПЗ більш як сто років працював на вітчизняній нафті, видобутій з надр Галичини. Сьогодні, через відсутність будь-яких заходів з модернізації, це підприємство безнадійно відстало і потребує близько 1 млрд доларів  капіталовкладень»,- зазначив Васюник.

Депутат також додав, що ще в 1998 році покупець 30% пакету акцій НПК "Галичина" мав внести інвестиції на технічну реконструкцію підприємства в обсязі 265,5 млн доларів США.

«Ці інвестиційні зобов’язання не виконані і до нині, через що ФДМУ судиться з теперішніми власниками НПЗ. Створення спільного нафтохімічного підприємства на базі підприємств з державною часткою для переробки вітчизняної сировини може стати шансом для української економіки», - наголосив депутат.

«Для прикладу, навіть на теперішньому обладнанні в Дрогобичі можна налагодити виробництво низки нафтопродуктів: мастил, бітумів, парафіну, а також біопалива. Цілий спектр цих товарів нині безпідставно імпортуються. Крім цього, уряд повинен розібратись з ситуацією навколо Дрогобицького НПЗ» - зазначив Васюник.

У Дрогобичі в 1995 році членами трудового колективу ВАТ "НПК-Галичина" було створено товариство покупців з метою придбання пакету акцій підприємства.

В 1997 році загальними зборами товариства покупців було прийняте рішення створити ЗАТ "Господарську спілку Галичина", а її голові Петру Кметику підписати від імені членів товариства передавальне доручення щодо внесення належних їм акцій в статутний фонд ЗАТ "Господарська спілка Галичина".

"Господарська спілка Галичина" продала акції іншим юридичним структурам, а члени трудового колективу отримали акції ГС "Галичина" замість акцій НПЗ. Станом на сьогодні, ця структура ліквідована, а понад тисячу працівників ошукано. При цьому подальші власники не виконали інвестиційних зобов’язань.

Джерело: Українська правда

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.