Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Дрогобич

Середа, 10 січня 2024, 10:17

Дрогобичводоканал не зможе цього року оплатити 36 мільйонів за електроенергію

Дрогобич

У підприємстві бояться, що можуть зупинити діяльність внаслідок відключення електроенергії за борги.

Про це повідомила пресслужба Дрогобицької міської ради.

"Підприємство впродовж 2022-2023 рр. працює у межах тарифу, затвердженого ще у грудні 2021 року. У цьому тарифі вартість 1 кВт.год становить 5,06 грн (з ПДВ), а фактично вона є значно вищою" – йдеться у повідомленні.

Стрімко зростала вартість електроенергії з липня 2023 року, тому з серпня підприємству щомісяця бракувало 3 млн грн на оплату за електроенергію. За рахунок фонду заробітної плати та коштів на виконання інвестиційної програми підприємство щомісяця покривало один мільйон гривень.

"Таким чином з серпня минулого року відбувався приріст заборгованості за спожиту електроенергію на 2 млн грн щомісяця. На 1 січня 2024 року борг сягнув 10 млн грн! З 1 січня 2024 року державний регулятор затвердив підвищення тарифу на послуги з передачі електроенергії НЕК "Укренерго" ще на 9%. За таких умов щомісяця водоканалу бракуватиме 3 млн грн. У межах року дефіцит коштів на електроенергію сягне 36 млн грн!" – заявили у міськраді.

У листопаді Нацкомісія, що здійснює державне регулювання на ринку електроенергії та комунальних послуг, звернулася з листами до органів місцевого самоврядування щодо фінансування діяльності ліцензіатів з місцевих бюджетів у 2024 році відповідно до закону України.

"Водоканали нацкомісія продовжує годувати обіцянками: тарифи на 2024 рік будуть прийняті після того, як завершиться необхідна процедура і буде це не швидше, ніж закінчиться опалювальний сезон" – йдеться у повідомленні.

Останнє звернення підготували до представництва Європейської комісії в Україні. 

"Звертаємося до Вас як до останньої інстанції, що може вплинути на прийняття рішення Офісом Президента України щодо упередження зупинки надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення" – йдеться у зверненні.

Президент асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький заявляє про безконтрольність ситуації, у якій опинилися водоканали. Борги за електроенергію зростають, джерела фінансування підприємств не визначені. До цього ж скасовано наказ Міністерства енергетики України № 148 від 13.04.2022 р., який забороняв відключати підприємства водопостачання та водовідведення без дозволу військової адміністрації.

Тому у будь-який момент сотні водоканалів в Україні можуть зупинити діяльність внаслідок відключення електроенергії за борги. Серед них і КП "Дрогобичводоканал".

Нагадаємо, у 2021 році Дрогобичводоканал анонсувало підвищення тарифів через зростання вартості електроенергії

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.