Перша дегустація шампанського відбулася четвертого серпня 1668 року.
Сталося це у французькій Шампані. В історії воно було не першим ігристим напоєм. За словами італійців, вино з бульбашками пили ще римські імператори. Жителі Швейцарії стверджують, що виробництвом ігристих займалися в їхній країні ще в далекому десятому столітті. У будь-якому разі, ім'я напою дали французи, що є незаперечним фактом. Але це – не єдиний цікавий момент, пов'язаний із шампанським.
Мінімальний і максимальний обсяг тари
Шампанське, представлене на полицях магазинів, переважно розлито в ємності 750 мл. Водночас мінімальний обсяг тари становить 200 мл, а максимальний – 45 л. Пляшкам, об'єм яких перевищує 3 л, присвоєно імена біблійних персонажів.
Найбільша пляшка
Zeus вміщує 45 літрів напою або 60 стандартних ємностей ігристого. Її діаметр становить 90 см, а висота – 1 метр. Вага пляшки з шампанським становить 76 кг.
Під час виробництва «Зевса» використовували сталь і аерокосмічні технології. Ємність захищає напій від екстремальних температур.
Найвища тара
Висота посудини становить 1,82 метра. Компанія Piper-Heidsieck виготовила її у 1965 році для святкування вручення Рексу Гаррісону «Оскара» за роль у фільмі My Fair Lady.
Найдорожче шампанське
Найдорожчим ігристим у світі вважається Goût de Diamants. За різними даними, ціна пляшки становить від 1,8 до 2,07 млн доларів.
Напій випустили у 2013 році. Оформленням посудини у вінтажному стилі займався Олександр Амосу. Водночас були використані кристали Сваровскі та біле золото, що демонструють дорожнечу та статус напою.
Щоб отримати напій відмінної якості, не обов'язково переплачувати. У магазинах України можна купити ігристе вино за доступною вартістю.
Два мільйони бульбашок у келиху
Бульбашки в шампанському утворюються втричі швидше, ніж у пиві. В одному келиху їх два мільйони. Розмір бульбашок залежить від різних чинників, зокрема — від гравітації, атмосферного тиску.
Дегустуючи ігристе на морському дні, можна спостерігати надзвичайно тонкий перляж. Високо в горах, де атмосферний тиск значно нижчий, кожна бульбашка матиме об'єм, вчетверо більший за звичний.
Чисті келихи обов'язково натирати рушником
Наливши вино в ідеально чистий келих, ви не побачите святкового шипіння напою. Цей факт було підтверджено в лабораторії Ліже-Белера, для чого посуд було оброблено мурашиною кислотою.
Але, якщо келих натерти рушником, на його стінках залишаться мікроволокна, навколо яких збиратимуться молекули вуглекислого газу і йтиме перляж. Таку ж роль відіграють і мікроподряпини.
Вуздечка з дроту
Для утримання пробки в пляшці використовується мюзле. Довжина вуздечки з дроту становить 52 см. Перевірити цей факт ви можете особисто, купивши шампанське в маркеті важливих штук Маудау.
Чому саме такий розмір? Згідно з легендою, дріт такої довжини витягнула Жозефіна Кліко з корсажа, щоби закупорити пляшку шампанського свого сорту.