Натомість у 2019 році вартість набору становила 532 грн.
Про це повідомила прес-служба Інституту аграрної економіки НАНУ.
Як заявив директор Інституту аграрної економіки НАНУ Юрій Лупенко, вартість великоднього кошика складе близько 620 грн.
Згідно з середніми цінами в березні, традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м'який і твердий сири, хрін і сіль коштуватимуть на 16,5% дорожче, ніж в минулому році, коли вартість набору становила 532 грн.
За його словами, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 96 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
"Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, борошна та цукру, з іншого – збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, а також ситуативний сплеск цін на продукти на хвилі паніки через запровадження карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу COVID-19", – пояснив Юрій Лупенко.
Найдорожчими складовими святкового кошика цього року будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 118 грн (190-250 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 110 грн з розрахунку 195-230 грн за 1 кг. Порівняно з 2019 роком, вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 12,2 %, а домашньої ковбаси – на 13,5 %.
Сало (0,5 кг) обійдеться в 48 грн з розрахунку 80-125 грн за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 75 грн (138-190 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 85 грн (160-210 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 55 грн (70-115 грн за 1 кг).
Найдешевшими будуть яйця (10 шт.) – 20 грн. (19-25 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) – 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року – 9-14 грн.
У разі наповнення великоднього кошика іншими складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 801 грн. Це на 90 грн або на 12,7% більше вартості кошику такого ж складу у 2019 році.
Нагадаємо, ще наприкінці лютого Антимонопольний комітет зафіксував у деяких регіонах підвищення цін на гречку та овочі до 60%. А наприкінці березня Львівська ОДА скерувала звернення до Антимонопольного комітету для початку розслідування щодо підвищення цін на продукти у Львові та області.
Також уряд ввів квотування на експорт гречки до 1 липня 2020 року.