З 24 лютого на всій території країни, крім Івано-Франківщини, запровадили "жовтий" рівень епідемічної небезпеки.
Ще 17 лютого Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою в Україні з 24 лютого встановлюється адаптивний карантин: країну знову поділили на "червону", "помаранчеву", "жовту" та "зелену" зони, в залежності від епідемічної ситуації.
На території України встановили "жовтий" рівень епідемічної небезпеки, окрім Івано-Франківської області, де запровадити "червоний.
Забороняється:
- перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот;
- перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;
- самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;
- перетин державного кордону іноземцями та особами без громадянства без наявного поліса страхування, що покриває витрати, пов’язані з лікуванням Covid-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні.
- проведення масових заходів за участю більше однієї особи на 4 кв.м площі будівлі або території, або наповненістю залів понад 50%в місць у кожному окремому залі, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
- приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50% місць;
- здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, в електричному, залізничному транспорті в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння;
- проведення дискотек, робота розважальних закладів, діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо;
- робота після 24:00 та до 7:00 години ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів, крім здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
- розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років);
- робота суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких: не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра; не забезпечено працівників масками та не здійснюється належний контроль за їх використанням; обслуговуються покупці без масок, за винятком обслуговування через вікна видачі, тераси тощо;
- робота закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ);
- відвідування закладів освіти учнями, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком Covid-19 перебуває більш як 50% учнів та персоналу закладу;
- проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації (крім надання меддопомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим; пацієнтам з онкологічними та пульмонологічними захворюваннями; паліативним хворим; хворим, що потребують високоспеціалізованої меддопомоги; а тим, перенесення госпіталізації яких може мати значний ризик для життя або здоров’я);
- діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі (одна особа на 10 кв. метрів загальної площі приміщення, для басейнів – більше ніж 4 особи на одній доріжці для індивідуальних занять або 6 осіб для спортивно-тренувальних груп).
Нагадаємо, карантин в Україні, який вперше запровадили з 12 березня 2020 року, продовжили до 30 квітня 2021 року.