Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівщина

Середа, 28 лютого 2024, 13:40

На Львівщині створять чотири нові пам'ятки природи та ботанічний заказник

Львівщина

Львівська облрада погодила створення чотирьох пралісових пам’яток природи і ботанічного заказника "Мокрий діл".

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Вчора, 27 лютого, на сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за створення чотирьох пралісових пам’яток природи місцевого значення – "Секул", "Кичера Кропивина", "Кийовець", "Багнувата" та ботанічного заказника місцевого значення "Мокрий діл".

Зокрема, як йдеться у проєкті рішення, "Секул", "Кичера Кропивина" та "Кийовець" – пралісові пам’ятки природи в Стрийському районі.

На території "Секул" ростуть букові та ялинові різновікові багатоярусні насадження природного походження, віком 110-180 років, а площа пам'ятки становить 28,2 га.

"Кичера Кропивина" займає площу у 50,3 га, тут росте букове різновікове багатоярусне насадження природного походження, ялиново-букове і яворово-букове різновікове багатоярусне насадження природного походження, віком 117-170 років.

На території пам'ятки "Кийовець" росте букове різновікове багатоярусне насадження природного походження, віком 124-160 років, її площа – 36 га.

"Багнувата" – пралісова пам’ятка природи в Самбірському районі. Тут росте букове насадження з домішкою клена, явора і ялиці білої, різновікове багатоярусне насадження природного походження віком 97-165 років. Площа об'єкта: 44,7 га.

Зазначимо, ці унікальні пралісові ділянки виявлені під час проведення спільних наукових досліджень пралісів у Львівській області працівниками ГО "Дунайсько-Карпатська програма" та Державного природознавчого музею НАН України.

Також депутати оголосили об’єктом природно-заповідного фонду – ботанічним заказником місцевого значення "Мокрий діл". Площа заповідника становить 21,8 га та знаходиться на території Гологірського лісництва філії "Золочівське лісове господарство" державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України". Тут зростає еритроній європейський, зозулині сльози яйцеподібні, лілія лісова, любка дволиста, які занесені до Червоної книги України.

Зазначимо, за останні роки через збільшення площі житлових забудов у області на 1% скоротились територія природоохоронного призначення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.