Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львів

Четвер, 7 березня 2024, 11:00

Львів увійшов у перелік міст з найвищим рівнем прозорості роботи місцевих рад

Львів

Львів отримав максимальні 11 балів та опинився у переліку міст з найбільшим рівнем відкритості місцевих рад у 2023 році.

Про це повідомляє Громадський Рух "Чесно". 

За даними дослідження, яке провів Рух "Чесно" щодо відкритості місцевих рад в Україні за 2023 рік, Львів отримав максимальні 11 балів та опинився у переліку міст з найбільшим рівнем прозорості у міських радах.

Критеріями оцінювання стали 11 маркерних питань, серед яких наявність анонсів про проведення сесій та засідань комітетів, публікація порядків денних, проєктів рішень, протоколів та відеозаписів засідань.

Всього найвищий бал отримали одразу 15 міських рад. Проте якщо Дніпровська, Рівненська та Тернопільська міськради під час попереднього моніторингу у 2022 році мали максимальний рівень відкритості, то Львівська, Чернівецька, Луцька та Житомирська міськради перед цим мали 10 або 10,5 балів й лише зараз покращили свій бал до максимального.

Натомість найменший рівень відкритості без обґрунтування прогалин має Запорізька міськрада. Зокрема, вона не публікує розпорядження про скликання сесії, порядки денні, проєкти рішень, протоколи та не транслює засідання. 

"Якщо обов’язку публікувати документи та звіти про діяльність ради чітко дотримуються, то з доступом громадян до засідань є відмінності. Закономірно, зважаючи на обмеження воєнного стану, низка рад запровадила вимогу попередньої реєстрації та перевірки документів. Примітно, що цьогоріч жодна рада не посилалась на право не надавати відповідь до завершення воєнного стану, тому тенденція минулих хвиль дослідження "приходьте після війни" більше не актуальна" – йдеться у дослідженні.

Також, у порівнянні з низькими показниками першого моніторингу відкритості 2022 року, наразі переважна більшість місцевих рад в Україні значно покращила інформування. Тоді місцеві ради приховували свої рішення, прикриваючись війною та Covid-19. Наразі згадки про коронавірус взагалі відсутні, проте війна та обмеження воєнного стану лишаються актуальними.

Нагадаємо, у рейтингах прозорості серед 18 міст України за 2022 рік Львів опинився на дев'ятому місці. Натомість абсолютним лідером визнали Тернопіль.

Також Львів зайняв 10 місце в рейтингу рогляду владою місцевих петицій за 2020-2023 років.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.