Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

тайна сповіді

chitalnya.ru

Четвер, 5 грудня 2013, 10:28

На Львівщині священик порушив тайну сповіді заради політичних розбірок

тайна сповіді

Львівський священнослужитель, отець Михайло Демид порушив тайну сповіді, аби прокоментувати одному із львівських телеканалів події довкола побиття мітингувальників на Майдані Незалежності бійцями спецпідрозділу «Беркут».

"Я приймав сповідь у одного із очевидців розгону студенів на Майдані, – заявив о. Михайло Демид. – І він розповів, що бачив у ніч побоїща 5-х людей, які лежали на землі з боку ялинки мертвими. Підстав не повірити  такому зізнанню у мене нема. Зі свого священицького досвіду, я можу сказати: ця людина була абсолютно щирою. Відтак, я  закликаю вдатися до всіх можливих заходів, аби з’ясувати долю та місце тих людей, про яких від 30 листопада нічого не відомо", - сказав о. Михайло Демид.

Нагадаємо, "священику заборонено відкривати таємницю сповіді, навіть якщо доведеться за це заплатити життям. Інформація, почута на сповіді, за жодних обставин не може виходити за рамки цієї сповіді.

Тобто, священик під жодним приводом не може користуватися або повертатися до тієї інформації, яку дізнався на сповіді. Навіть непряме розголошення таємниці сповіді (несвідомий витік інформації) автоматично дискваліфікує священика, позбавляє його сану і приводить до покарань, що передбачені канонічним правом Церкви.

Кожен священик знає про це абсолютне зобов’язання збереження таємниці сповіді, недоторканність якої важливіша за життя священика".

Отець Михайло Демид є директором Інституту церковного права УКУ. Не так давно отець Михайло Демид публічно розкритикував Пастирське Послання Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава до духовенства, монашества і мирян з нагоди Року Віри.

Співвласник «РосУкрЕнерго», українських олігарх Дмитро Фірташ, який важається одним із спонсором режиму Януковича, а також наближеним до голови Адміністрації президента Сергія Льовочкина, у травні 2011 року пожертвував УКУ 3 мільйонів доларів США на розбудову закладу.

В українських ЗМІ також обговорюється тема, що фінансова група Льовочкіна-Фірташа ініціювала студентський альтернативний Євромайдан та спровокувала подальший розвиток конфлікту.

Зокрема, тижневик «Контракти» заявляє, що група Фірташа грає разом з опозицією, аби відправити у відставку уряд Миколи Азарова.

Нагадаємо також, що протягом останнього періоду на Львівщині активізували свою діяльність члени так званої релігійної секти Догнала. Прибічники цієї релігійної секти також намагаються активно коментувати політичне життя життя Львівщини та України та впливати на нього.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.