Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Верховна Рада

7dniv.info

Четвер, 9 квітня 2015, 15:58

Верховна рада ухвалила законопроект Шухевича про визнання ОУН-УПА

Верховна Рада

Верховна Рада ухвалила закон про визнання організацій, які боролись за незалежність України у ХХ столітті.

Сьогодні на засіданні Верховної ради, депутати прийняли законопроект №2538-1 "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті".

Це рішення підтримали 271 народних депутатів. Автором закону є Юрій Шухевич.

Законом передбачається визнання таких організацій, як Союз визволення України, УСС, УНР, Гетьманат, ЗУНР, партизанські і повстанські загони Наддніпрянщини, Карпатську січ, УПА, ОУН, Сойм Карпатської України, Українська Гельсінська спілка тощо.

Також встановлено правовий статус борців за незалежність України у ХХ столітті, визначено основні напрями державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам’яті про таку боротьбу й встановлено відповідальність за порушення законодавства про статус борців за незалежність України у ХХ столітті, а також надання борцям за незалежність соцгарантій, пільг та державних нагород.

«Головною метою цього законопроекту є не визначення правового статусу (прав, гарантій, соціального захисту тощо) учасників боротьби за незалежність України та видачі їм відповідних посвідчень, а, насамперед, офіційне визнання та вшанування Україною усіх учасників боротьби за незалежність України у XX столітті», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Проголосували «За» такі нардепи зі Львівщини: Батенко Т.І. (Блок Петра Порошенка), Антонищак А.Ф. (Блок Петра Порошенка), Дубневич Я.В. (Блок Петра Порошенка), Дубневич Б.В. (Блок Петра Порошенка), Мусій О.С. (Блок Петра Порошенка), Лопушанський А.Я. (Блок Петра Порошенка), Юринець О.В.(Блок Петра Порошенка), Матківський Б.М. (Блок Петра Порошенка), Кубів С.І. (Блок Петра Порошенка), Кіт А.Б. (Блок Петра Порошенка), Добродомов Д.Є. (Блок Петра Порошенка), Хміль М.М. (Народний фронт), Левус А.М. (Народний фронт),  Величкович М.Р. (Народний фронт), Кацер-Бучковська Н.В. (Народний фронт), Бондар М.Л. (Народний фронт), Васюник І.В. (Народний фронт), Кадикало М.О. (Народний фронт), Березюк О.Р. (Самопоміч), Гопко Г.М. (Самопоміч), Єднак О.В. (Самопоміч), Подоляк І.І.(Самопоміч),  Лаврик О.В. (Самопоміч), Сидорович Р.М.(Самопоміч), Підлісецький Л.Т.(Самопоміч), Скрипник О.О. (Самопоміч),  Кіраль С.І. (Самопоміч), Парубій А.В. (позафракційний), Парасюк В.З. (позафракційний), Шухевич Ю.Р. (Радикальна партія Олега Ляшка).

Не голосував Козак Т.Р. (Опозиційний блок), а не з'явилися на засідання Шурма І.М. (Опозиційний блок).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.