Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівщина

П'ятниця, 6 жовтня 2023, 11:12

Комітет ВРУ затвердив зміни до законопроєкту про вилучення військового ПДФО у громад

Львівщина

Комітет ВРУ з питань бюджету розподілив "військове" ПДФО громад між Держслужбою спеціального зв’язку та Міноборони.

Про це повідомив народний депутат Ростислав Тістик на своїй сторінці у Фейсбуці.

Сьогодні, 6 жовтня, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету затвердив зміни до законопроєкту №10037, який передбачає вилучення у громад податків на доходи фізичних осіб (ПДФО), сплачених військовими.

Згідно з затвердженими змінами:

- з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року "військове ПДФО" спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Держслужба спеціального зв’язку отримує 13 млрд грн на закупівлю дронів, а Міноборони – 13 млрд грн на закупівлю артилерійських систем;

- з 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, "військове ПДФО" розподіляється в таких пропорціях: 45% – ДСЗІ на дрони (орієнтовно 43 млрд грн); 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (орієнтовно 43 млрд грн); 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд грн).

Додамо, раніше Міністерство фінансів виступило з ініціативою скеровувати 100% податків місцевих громад, які сплачуються з зарплат військовослужбовців, до державного бюджету. Проти цього рішення виступила Асоціація міст України та безліч місцевих громад, які наголошують, що вилучення у громад частини податку на доходи фізичних осіб зруйнує систему оборони країни.

Наприкінці вересня цього року з вимогою не вилучати "військове" ПДФО у громад та доопрацювати закон про підтримку обороноздатності держави звернулися до президента та ВРУ депутати Львівської міськради.

Натомість Львівська ОВА не виступила проти вилучення "військового" ПДФО у громад, проте депутати Львівської облради вирішили з жовтня цього року й у 2024 році спрямовувати 75% "військового" ПДФО для закупівлі техніки для військових частин в області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.