Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

медичний заклад у Львові

Вівторок, 2 квітня 2024, 10:45

ПДФО трьох львівських обласних лікарень варто залишити у Львові – Гримак

медичний заклад у Львові

Ірина Гримак не підтримала ініціативу перереєстрації трьох львівських обласних лікарень зі Львова у громади.

Про це повідомляє депутатка Львівської обласної ради Ірина Гримак на своїй сторінці у Фейсбуці.

За її словами, податки на доходи фізичних осіб (ПДФО) з Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи та Львівської обласної лікарні має залишитися у бюджеті громади Львова.

"Рішення обласних очільників про зміну місця сплати ПДФО трьома обласними лікарнями зі Львова у громади, де розташовані їхні філії, вкотре викликає значний резонанс. Управління майном громади та розподіл коштів мають бути справедливими. У цьому питанні не місце для владних маніпуляцій.

Перерахування ПДФО в інші громади не розв'яже проблеми фінансування лікарень. Власником цих закладів є Львівська обласна рада, яка й має відповідати за їхнє належне утримання" – заявила Гримак.

Вона додала, що декілька років тому ці лікарні вже перереєстрували у райони під виглядом модернізації та покращення доступності медичних послуг, однак позитивні зміни так і не відбулися, а тому на законодавчому рівні все повернули назад.

Нагадаємо, у березні цього року комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та з питань комунального майна підтримали ініціативу трьох обласних лікарень, які розташовані у Львові, щодо перереєстрації та зміни місця сплати ПДФО.

Йдеться про сплату ПДФО до бюджету Сколівської громади від Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, до Трускавецької громади від Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи та до Великолюбінської громади від Львівської обласної клінічної лікарні.

Через це депутати Львівської міськради направили звернення до Львівської облради, протестуючи проти такого рішення.

Додамо, ще у 2019 році Львівська обласна рада вирішила перереєструвати медичні заклади та заклади культури, які знаходяться у Львові, у села області. У результаті цього рішення ці заклади розпочали сплачувати податки не до міського бюджету Львова, а у бюджети громад, де вони були зареєстровані.

Натомість у 2020 році Верховна Рада прийняла законопроєкт №3118, який забороняє обласним та районним радам безпідставно перереєстровувати комунальні заклади. Через це облрада змушена була перереєструвати обласні комунальні заклади назад до Львова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.