Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Середа, 14 квітня 2021, 12:14

Депутати вирішили не перереєструвати лікарні назад до Львова

Львівська облрада

Львівська облрада провалила рішення щодо перереєстрації чотирьох лікарень з районів назад до Львова.

Вчора, 13 квітня, на сесії Львівської обласної ради депутати не підтримали рішення про зміну місцезнаходження комунальних підприємств на фактичне місце ведення діяльності у м. Львів. "За" проголосували 13 депутатів, що є недостатнім для прийняття рішення.

Зокрема, йдеться про перереєстрацію назад до Львова чотирьох обласних лікарень, яким ще у 2019 році змінили місце реєстрації з обласного центру на населені пункти різних районів області.

Як йдеться у проекті рішення, ці заклади потрібно перереєструвати до Львова через прийнятий у грудні 2020 року Верховною Радою законопроект №3118, який забороняє обласним та районним радам безпідставно перереєстровувати комунальні заклади.

За словами голови комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської облради Володимира Квурта, рішення про перереєстрацію обласних комунальних установ у райони було, можливо й справедливим, але "дурним".

"Сьогодні необхідно ці підприємства повернути на місце їх фактичного розташування, де вони здійснюють свою діяльність. Щодо коштів, які поступлять до міського бюджету Львова (від цих лікарень – ред.), то ці кошти будуть вилучені до державного бюджету, проте для тих громад, які недоотримають кошти, буде застосована реверсна дотація і, відповідно, ці кошти знову повернуться у ці громади, можливо й не в такому об'ємі" – пояснив Квурт.

Натомість депутат від ЄС Олександр Ганущин, який будучи у 2019 році головою Львівської облради, ініціював перереєстрацію обласних лікарень у райони, наголосив, що зараз ці лікарні укладають контракти з Національною службою здоров'я України, тому така перереєстрація може зашкодити цьому процесу.

"Я знаю про прийнятий закон, але закон зворотнім числом не діє. І ми можемо проголосувати сьогодні, перекреслити те добре, що було зроблено для бідним громад, а, найголовніше, створити проблеми тим закладам, при стосунках з НСЗУ" – заявив Ганущин.

Нагадаємо, у 2019-2020 роках Львівська обласна рада розпочала перереєстрацію обласних лікарень і закладів культури у села. У результаті цього рішення ці заклади розпочали сплачувати податки не до міського бюджету, а у бюджети громад, де вони були зареєстровані.

Протестуючи проти цього рішення, у січні минулого року Львівська міськрада звернулась до Державної податкової служби України, наголошуючи, що зміна адреси реєстрації підприємств, закладів, установ та організацій Львівської обласної ради не має законних підстав, призводить до розбалансування місцевих бюджетів та наносить суттєвої шкоди міському бюджету, а відтак – і територіальній громаді Львова.

За даними міськради, сума втрат від закладів обласної ради, які  перереєструвались зі Львова у 2019 році, становила понад 40 млн грн. У 2020 році ця цифра зросла до 100 млн грн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.