Наталя Антонишин,  12 квітня 2016

Джамала: Львів – це джазовий світ України

Співачка Джамала розповіла про підготовку до Євробачення, а також про любов до Львова.

Сьогодні, за місяць до Євробачення, у Львівській опері відбудеться сольний концерт Джамали, що проходить в межах всеукраїнського туру "Шлях додому".  

Львів'яни почують популярні композиції з таких альбомів як: "Дякую", "All or Nothing" й "For Every Heart".

"Але перш за все сьогодні я співатиму пісні з мого останнього альбому "Подих", який, отримав чимало схвальних відгуків, а також здобув перемогу на цьогорічній українській премії "Yuna", – розповіла сьогодні на прес-конференції Джамала.

Як зізналась співачка, концерт у Львові є особливим, адже для неї місто є сповнене музики.

"Я така щаслива, що саме у Львові я можу чути музику в повному сенсі цього слова. Просто сьогодні за сніданком я чула пісні The Hardkiss, потім Ніно Катамадзе. Це дуже музичне місто ще й через Alfa Jazz Fest, який я просто обожнюю. Тож саме Львів, а не Київ чи Одеса, може стати таким собі джазовим світом України", – зауважила Джамала.

Звичайно, не оминула Джамала й тему Євробачення. Лише кілька днів тому вона повернулася з Амстердаму, де учасники пісенного конкурсу презентували свої пісні на невеличкому концерті.

Саме там співачка зауважила, що європейці виявляють неабияку цікавість до України й самої пісні Джамали "1944" зокрема.

"Люди з Хорватії, Польщі, Ісландії та Швейцарії просили розказати більше про пісню й про те, що передувало її написанню. Зал дуже тепло відреагував на мій виступ, я відчувала його підтримку. І це було надзвичайно приємно", – поділилася Джамала.

Водночас вона зауважила, що досить бурна реакція російських медій на пісню "1944" також спровокувала серед європейців чималу цікавість до творчості співачки.

"Зарубіжні ЗМІ дуже цікавились, що так зачіпає у моїй пісні росіян. Тож стали шукати щось заборонене. Не знайшли. Супер, співатиму у Стокгольмі", – додала Джамала.

Також саме на концерті в Амстердамі виконавиця зрозуміла, що Євробачення – це конкурс настрою. І навіть букмекери не зможуть вгадати, який буде настрій у глядача, що його дивитиметься.

"Сьогодні глядач може хотіти сміятись, тож слухатиме веселу, легковажну музику, а завтра він уже захоче зануритись у якусь трагедію і посумувати. Але щось усередині мені підказує, що Європа повинна нас почути, вона повинна відчути цей біль як свій", – заявила Джамала.

За її словами, у цьогорічному Євробаченні беруть участь чимало цікавих та обдарованих виконавців. Незважаючи на те, що сприйняття пісні залежить від суб'єктивного фактору, Джамала встигла почути сильні голоси конкурентів в Амстердамі.

"Я в захваті від того, що цьогоріч у Євробаченні беруть участь дуже сильні вокалісти. Раніше Андрій Данилко казав, що тепер Євробачення  не є конкурсом вокалу, я з цим не погоджуюсь. Виконавці з Хорватії, Болгарії, Польщі та Мальти володіють дуже потужними голосами. Тож мені цікаво змагатись на конкурсі саме з ними", – підкреслила співачка.

Загалом у травні на Євробачення Джамалу супроводжуватиме команда із 17 людей. Приблизний бюджет складає близько 100 тисяч доларів.

Як зазначив продюсер співачки Ігор Тарнопольський, від держави жодної фінансової підтримки чи пропозицій не надходило.

"Як ви знаєте, телеканал "СТБ" із самого початку взявся оплатити нашу поїздку у Стокгольм. Так, нам оплатили найважливіші моменти, пов'язані з підготовкою номера, та поїздку більшості членів делегації. Втім у нас також з'явились додаткові спонсори й партнери. Якщо Руслана їздила з промо-турами всією Європою, то це, безперечно, призвело до великих витрат. Ми ж намагаємося максимально зменшити витрати. Зараз не ті часи в країні, тож нам важливо не витрачати даром гроші людей, які нам висловлюють підтримку", – розказав Ігор Тарнопольський.

Найбільший акцент команда Джамали зробила не на "розкрутці" пісні, а безпосередньо на постановці номера. Зараз уже фактично завершився творчий конкурс на найкраще графічне зображення виступу.

У змаганні взяли участь відомі українські художники, проте ім'я переможця поки тримають у таємниці.

"На сцені Євробачення є велика кількість світлодіодних екранів, розміри яких просто вражають. Тож нам потрібно було детально продумати візуальну подачу номера. У графіці використано кримськотатарські мотиви й орнаменти. Ми намагаємося зробити це максимально сучасно, але прив'язуючи це все до теми пісні Джамали", – наголосив Ігор Тарнопольський.

Зазначимо, 21 травня у Львові Джамала дасть ще один сольний концерт у івент-холі "КІНО".

Саме ж Євробачення-2016 відбудеться 10-14 травня у Стокгольмі. Як стало відомо, у півфіналі Джамала виступатиме під номером 15. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.