Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Грибовицьке сміттєзвалище

П'ятниця, 1 липня 2016, 14:04

Будівництво сміттєперобного заводу на Яворівському полігоні з громадою ще не обговорювали

Грибовицьке сміттєзвалище

Ділянка, що підходить під спорудження заводу, належить Міністерству оборони, яке повинно першим дати згоду.

Про це сьогодні повідомила голова Сихівської районної адміністрації, заступниця голови комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Ірина Маруняк.

Оскільки сам Яворівський полігон належить Міністерству оборони, спершу необхідно від нього отримати погодження на вилучення близько 40 гектарів землі, які необхідні для будівництва сміттєпереробного заводу.

«Поки що ця територія належить Міноборони, вона не є державною, не є в підпорядкуванні органів місцевого самоврядування. Але безперечно, погодження громади необхідне. І якщо ми отримаємо хоча б попередню згоду на будівництво сміттєпереробного заводу, то тоді будемо говорити з людьми, які проживають біля Яворівського полігону», – розповіла Ірина Маруняк.

За її словами, великою перепоною у виділенні ділянки під спорудження такого заводу є упередження місцевих жителів, які думають, що отримають на своїй території другі Грибовичі.

«Людям потрібно розповідати, як виглядають сміттєпереробні заводи за кордоном. Вони повинні знати, що такі підприємства є цілком безпечними. У Європі просто біля сміттєпереробного заводу може буди дитячий садочок, що одне одному абсолютно не заважає», – зазначила Ірина Маруняк.

Як стверджує Ірина Маруняк, міськрада вже їздила у Добряни, аби детально розповісти місцевим жителям про діяльність такого заводу. Втім згоди від громади так і не отримала.

Голова постійної комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради Андрій Білоус зауважив, що місцеві громади втратили довіру до міської ради.

«Львівська міська влада втратила кредит довіри громад у питанні будівництва сміттєпереробного заводу. Адже куди не звертається міськрада, як правило, отримує відмову. І це зрозуміло, бо її лицем є Грибовицьке сміттєзвалище», – додав Андрій Білоус.

Відтак він вважає виходом із ситуації те, аби не міська рада ходила до місцевих громад, а самі потенційні інвестори, які готові збудувати сміттєпереробний завод.

Нагадаємо, вчора у міськраді запропонували спорудити сміттєпереробний завод на 40 га землі, які належать до території Яворівського полігону.

А ще на початку червня депутати Яворівської райради звернулися до Львівської облради з пропозицією розміщувати сміття зі Львова на території Яворівського полігону. Втім її депутати відхилили. 

А попри спеку, міськрада запевняє, що на Грибовицькому сміттєзвалищі немає ні загорань, ні тлінь. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.