олександр ковальчук,  11 жовтня 2012

Львів у зоні малого прикордонного руху

Урочистості з нагоди вручення стoтисячної карти малого прикордонного руху у Генконсульстві Польщі у Львові.

Прикордонна співпраця України і Польщі та плани на розширення зони малого прикордонного руху аж до Львова у виступах: послів РП та України і генконсула Польщі у Львові. (ФОТО)

Генеральний консул Республіка Польща у Львова Ярослав Дрозд:

Наше консульство святкує сьогодні вручення стотисячної карти малого прикордонного руху. Для порівняння, наші сусіди в Луцькому консульстві видали приблизно 40 тисяч таких карт. У цьому році буде рекорд – ми плануємо видати до кінця року 50 тисяч карт.

Надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні Генрик Літвін:

З одного боку стотисячна карта малого прикордонного руху – це успіх, з другого – краще б ми не мали такого успіху. І для України, і для Польщі візовий режим є клопотом. Тому Польща пропагує в Євросоюзі безвізовий режим з Україною.

Але то є процес, який вимагає виконання багатьох умов з боку України. Ми б хотіли поки що, щоб українці, в межах візового режиму, могли максимально легко отримувати візи та інші документи потрібні для перебування на території Польщі.

Для того, щоб розширити тридцяти кілометрову зону малого прикордонного руху до п'ятдесяти кілометрів потрібно внести зміни до відповідних документів Євросоюзу, а це не є так просто. Але, звичайно, це можна зробити.

Минулого року польське консульство видало більше 600 тисяч віз українцям для перетину польського кордону. Цього року, напевне, буде до 800 тисяч. Ми маємо сім консульств Республіки Польща в Україні. В цьому році відкриваємо восьме – у Донецьку.

Надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Польща Маркіян Мальський:

Польща ще раз демонструє, що у ми у нашій дорозі до Євросоюзу маємо давнього, твердого, переконаного, ефективного товариша і промоутера.

Наша співпраця збігається з тим фундаментальним критерієм, що орієнтація України є на Європу, на європейські стандарти, на європейський стиль життя, на шанування європейських цінностей і іншої дороги у нас немає.

Всі інші спроби пошуків ідуть в розріз зі стратегічною лінією нашої зовнішньої політики.

Разом з польською стороною ми демонструємо Євросоюзу, передовсім скептикам в Європі, що українці в умовах лібералізованого або безвізового режиму є культурними, цивілізованими, надійними, законослухняними сусідами Європейського Союзу.

За результатами співпраці на кордоні під час Євро 2012 польською стороною підготовлено для європейської комісії фундаментальний документ з оцінкою функціонування спільного прикордонного контролю. Там всі оцінки є позитивними.

Разом з поляками ми робимо усі спроби для розширення тридцяти кілометрової зони малого прикордонного руху. На початках ми ставимо завдання мінімум – 50 кілометрів плюс Львів.

+

Начальник Львівської митниці Сергій Папазогло розповідає про спрощення прикордонного руху.

Генрик Літвін та Маркіян Мальський про надії на розширення зони малого прикордонного руху.

І епізод урочистого вручення стотисячної карти малого прикордонного руху.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.