Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

посвідчення водія

autopalace.com.ua

Четвер, 21 березня 2019, 17:25

В Україні хочуть зробити окремі права для водіїв на "автоматі"

посвідчення водія

Якщо водій здаватиме іспит на "автоматі" – з таким посвідченням сідати за кермо машини з "ручкою" буде заборонено.

Про це повідомляє портал Авто24. 

МВС оприлюднило законопроект, який встановлюватиме "європейські" правила видачі автомобільних прав. Зміни можуть відбутися лише після успішного голосування в парламенті, тоді документ стане законом.

Перш за все, МВС хоче розширити перелік категорій водійських прав. Зараз в країні діють дві категорії: А1 (мопеди) і А (мотоцикли). Їм замінять відразу 4:

АМ – мопеди з мотором до 50 куб. см або 4 кВт (для электробайков).
А1 – мотоцикли з мотором до 125 куб. см або 11 кВт.
А2 – Мототехніка зі співвідношенням маса/потужність не більше 0,2 кВт/кг.
А – більш потужні мотоцикли.

На перші дві категорії, як і зараз, права можна буде отримати починаючи з 16 років. А2 видадуть тільки 18-річним. А за кермо повноцінного мотоцикла допустять тільки людей старше 20 років. І лише за умови, що у здобувача є 2-річний стаж управління технікою категорії А2. Зміниться і вік видачі прав для водіїв автобусів і тягачів – документ видадуть тільки після 24 років.

Новий законопроект закріплює тестовий 2-річний період для всіх новачків.Перше посвідчення видаватимуть терміном не більше ніж на 2 роки і обмеженням швидкості 70 км/ч. Якщо водій зможе за 2 роки зробити не більше двох правопорушень, йому видадуть повноцінні права.

Змінюється і термін дії виданих посвідчень. Якщо зараз документ видають на 30 років, то згідно нового законопроекту, права діятимуть лише 15 років. А для водіїв автобусів і вантажівок лише 5 років. 

Ще одна важлива зміна – порядок видачі посвідчень в залежності від типу коробки передач автомобіля. Якщо людина буде здавати практичний іспит на "ручній" коробці, його не обмежать в праві управляти і машиною з автоматом. В іншому випадку в правах поставлять позначку "автомат" – з таким посвідченням сідати за кермо машини з "ручкою" буде заборонено.

Також подорожчає вартість пластикової картки водія. Якщо зараз адміністративний збір за видачу прав становить 245 грн., то за нові права українцю потрібно буде заплатити 912 грн.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.