Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

площа Міцькевича

П'ятниця, 29 листопада 2019, 15:49

У Львові площу Міцкевича хочуть перейменувати у Марійську площу

площа Міцькевича

Львівські депутати просять замінити радянську назву площі на її давню історичну назву.

Сьогодні, 29 листопада на позачерговому пленарному засіданні сесії Львівської міської ради із відповідним зверненням до Андрія Садового виступив депутат від Української Галицької партії Мирослав Данилків.

За його словами, у Львові до сих пір існують радянські назви вулиць і площ, такі як давня Марійська площа, перейменована в площу Міцкевича, в честь геніального польського поета литовсько-білоруського походження, який нічого спільного зі Львовом не має.

"Навіть за часів польського панування у Львові влада не дозволила собі перейменувати Марійську площу, однак, шануючи спільний з поляками період львівської історії і сподіваючись на взаємне пошанування нашої історії на колишніх українських етнічних територіях, міська влада Львова не піднімала питання про повернення цій площі історичної назви" – заявив Мирослав Данилків.

Однак, через те, що вчора в Перемишлі, депутати міської ради ліквідували вулицю блаженного кир Йосафата Коциловського, Данилків звернувся з прох-анням перейменувати радянську назву площі Міцкевича на її Марійську площу.

"Тому ініціюю процедуру повернення історичної назви Марійської площі замість радянської назви площа Міцкевича і закликаю львівських колег-депутатів підтримати цю пропозицію, а наших івано-франківських колег – розглянути доцільність існування площі Міцкевича в місті" – додав Мирослав Данилків.

Нагадаємо, міський голова Львова Андрій Садовий з відкритим листом звернувся до Президента міста Перемишля Войцеха Бакуна із занепокоєнням щодо перейменування у польську місті вулиці імені Єпископа Коциловського — новомученика за католицьку віру, Єпископа Перемишльської єпархії Української греко-католицької церкви.

В листі йдеться про те, що для громади Львова наявність в партнерському місті Перемишлі вулиці імені Єпископа Коциловського є важливою запорукою дружніх відносин між Львовом та Перемишлем. Наявність вулиці імені єпископа Йосафата Коциловського є принципово важливою позицією міста в продовженні партнерських відносин із містами, а рішення Ради Перемишля про перейменування вулиці, в свою чергу, ставить їх під загрозу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.